Nieuws/Binnenland
2635720
Binnenland

’Verklaringen Peter la S. niet betrouwbaar’

Amsterdam - De advocaten van Willem Holleeder hebben donderdag grote vraagtekens geplaatst bij de waarde van de verklaringen van getuige Peter la S. Volgens de raadslieden zijn er tal van omstandigheden en bewijzen die de beweringen van La S. over de moord op Kees Houtman ondergraven.

Houtman werd op 2 november 2005 bij zijn huis in Amsterdam-Osdorp doodgeschoten. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de liquidatie in opdracht van Willem Holleeder uitgevoerd, vermoedelijk in samenspraak met Dino Soerel.

Peter la S. heeft belastend over Holleeder verklaard. Hij was kroongetuige in het grote liquidatieproces Passage en kreeg een lagere straf in ruil voor verklaringen tegen zijn medeverdachten. La S. heeft bekend dat hij een van de uitvoerders van de moord op Houtman is geweest, maar over zijn rol zijn veel twijfels geweest. Vanaf maandag wordt hij als getuige in het proces tegen Holleeder gehoord.

Holleeders advocaten vonden het nodig de rechtbank vóór dit verhoor uitvoerig te wijzen op de in hun ogen wankele betrouwbaarheid van La S. Ook al omdat de rechtbank Holleeder bij de bespreking van het dossier-Houtman veelvuldig heeft geconfronteerd met bewijs uit Passage dat (onder meer) is geput uit de verklaringen van La S.

Passage

Holleeder was geen verdachte in Passage. Soerel kreeg in dat proces levenslang opgelegd. Hij werd afgelopen maandag gearresteerd in zijn cel. Het OM denkt dat hij ook samen met Holleeder is opgetrokken bij het verordonneren van de liquidaties van Willem Endstra (2004) en John Mieremet (2005). Ook voor die moorden staat Holleeder momenteel terecht.

Donderdag confronteerde de rechtbank Holleeder opnieuw met heimelijk door zijn zus Astrid opgenomen gesprekken. Daaruit zou moeten blijken dat Holleeder zich grote zorgen maakte over de tweede kroongetuige in Passage, Fred R. en vooral de mogelijke reactie van Soerel daarop. De rechtbank moest de ondervraging staken toen Holleeder te kennen gaf dat hij uitgeput was. Fred R. treedt vanaf 15 oktober als getuige in het proces-Holleeder op.

Bekijk hier de laatste updates van verslaggever Saskia Belleman: