Nieuws/Buitenland
26359012
Buitenland

Paus: geen religieuze bezwaren tegen herkomst geneesmiddel

Vaticaan: vaccins met weefsel geaborteerde foetus toegestaan

ROME - Rooms-katholieken kunnen zich met een gerust hart laten vaccineren tegen corona: het Vaticaan heeft maandag gebruik van coronavaccins goedgekeurd, zelfs als aan de ontwikkeling van dat vaccin weefsel uit geaborteerde foetussen te pas is gekomen.

Het is „moreel acceptabel”, stelde de Congregatie voor de Geloofsleer. „Als er geen andere middelen zijn om de epidemie te stoppen, kan vanuit het algemeen belang vaccinatie worden aanbevolen, vooral om de zwaksten te beschermen en mensen die het meest aan het virus worden blootgesteld.”

Volgens een recente publicatie van de Amerikaanse bisschoppen is de ontwikkeling van coronavaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech terug te voeren op weefsel van foetussen, maar Pfizer stelt dat dit niet het geval is. De universiteit van Oxford zegt dat er voor het vaccin dat het samen met AstraZeneca maakt klonen van cellen gebruikt worden die afkomstig zijn uit een nier van een geaborteerde foetus.

Een ultra-otrhodox joodse man laat zich het coronavaccin inspuiten in een kliniek in Jeruzalem.

Een ultra-otrhodox joodse man laat zich het coronavaccin inspuiten in een kliniek in Jeruzalem.

Religieus bezwaar

Ook ultra-orthodoxe joden en moslims lijken doorgaans geen religieuze bezwaren bezwaren te hebben tegen de herkomst van het vaccin. Zo is in Israël deze week als eerste in het land premier Netanyahu, live op televisie, ingeënt. Hij hoopt de Joodse staat tot een van de eerste landen op de wereld te maken die de bevolking immuun maakt tegen corona.

Van sommige christelijke groeperingen en orthodox-joodse gemeenschappen is bekend dat ze kritisch tegenover vaccineren staan.