Nieuws/Binnenland

Heerlen: onderschatting ernst suïcidegevaar

Hollandse Hoogte

HEERLEN - De hulpverlening heeft de ernst van het suïcidegevaar van de vijftienjarige Heerlense scholier Tharukshan Selvam onderschat. Dat zei wethouder Jordy Clemens van jeugdzaken in de gemeente Heerlen dinsdag. Hij reageerde daarmee op een rapport van de Inspectie Jeugdzorg. Daaruit bleek dat hulpverleners de laatste twee weken voor de zelfmoord van de jongen geen contact meer met hem hadden wegens de kerstvakantie.

Hollandse Hoogte

De jongen werd op school zwaar gepest en werd depressief. Hij deed een mislukte zelfmoordpoging, waarna hulpverleners hem intensief begeleidden. Maar de hulpverleners spraken niet met elkaar af wie tijdens die vakantie contact met hem zou blijven houden. Dat kwam ook omdat de hulpverleners inschatten dat hulp kon wachten tot na de vakantie.

ZIE OOK: Jeugdzorg faalde bij begeleiding Tharukshan (15)

Deze onderschatting van het risico kwam volgens Clemens ook omdat een deel van de signalen onzichtbaar voor school en hulpverlening bleef, onder meer omdat zich veel op sociale media afspeelde.

Directeur Frank Schings van de scholenkoepel in Heerlen zei dat de hulpverleners en de school na de eerste zelfmoordpoging op 5 december 2016 niet in staat zijn geweest een gezamenlijke regie op te zetten in deze zaak. Wethouder Clemens zei dat de bedoeling was dat na de vakantie aan die regie gewerkt zou worden. Maar op de laatste dag van de vakantie pleegde de jongen zelfmoord. Ook de Inspectie constateert een gebrek aan regie bij de hulp aan de jongen.

Ook was er volgens de inspectie te weinig aandacht voor de migratieachtergrond van het gezin. De ouders spraken geen Nederlands, zodat de school weinig of geen contact met hen heeft gehad. ,,Ouders gingen uit van het beeld dat zij hadden van een school zoals zij die uit het land van herkomst kenden en waren niet bekend met de betrokkenheid die een Nederlandse school van ouders verwacht'', aldus de inspectie.