Nieuws/Buitenland
264228646
Buitenland

Koreaan steekt zichzelf in brand bij ambassade

SEOUL - Een Zuid-Koreaan is vrijdag om het leven gekomen nadat hij zichzelf in brand had gestoken voor de Japanse ambassade in Seoul, zei de politie.

De man van in de zeventig stichtte brand in zijn voertuig voor het ambassadegebouw en stierf later in het ziekenhuis, aldus de autoriteiten. In de auto werden ook ongeveer twintig wegwerpgasflessen gevonden.

Volgens een bericht in de lokale media was de schoonvader van de overleden man slachtoffer van Japanse dwangarbeid in oorlogstijd.

Het incident komt op een moment dat de betrekkingen tussen Seoul en Tokio verslechteren door een al lang lopend dispuut over compensatie voor slachtoffers van dwangarbeid. Japan kondigde vorige maand harde restricties aan op exporten die cruciaal zijn voor Zuid-Koreaanse tech-giganten zoals Samsung Electronics.

Tokio zegt dat de maatregelen, gericht tegen belangrijke chemicaliën die worden gebruikt bij het maken van gadgets, noodzakelijk zijn door een "verlies van vertrouwen" in de betrekkingen met Seoul.

Maar Seoul beweert dat Tokio wraak neemt voor een reeks uitspraken van Zuid-Koreaanse rechtbanken, die Japanse bedrijven hebben veroordeeld tot het betalen van compensatie aan slachtoffers van dwangarbeid.

Tokio heeft vrijdag de ambassadeur van Zuid-Korea in Japan op het matje geroepen om te protesteren tegen de weigering van Seoul om deel te nemen aan een arbitragepanel om het lopende geschil te beslechten.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd