Nieuws/Binnenland
2644031
Binnenland

Anti-Islamactivisten bekogeld door tegenstanders

Van Zanen verbiedt demonstratie Pegida na bekogelingen

UTRECHT - Een demonstratie die anti-Islambeweging Pegida vrijdagavond wilde houden bij de Utrechtse Ulu-moskee, is verboden door burgemeester Jan van Zanen.

Demonstranten van Pegida werden door tegendemonstranten bekogeld met onder meer blikken, eieren en glas. De veiligheid kon vervolgens niet meer worden gegarandeerd, volgens Van Zanen. De demonstranten moesten daarna zo snel mogelijk de bus weer in.

„Op advies van politie en gemeente heeft de burgemeester toen besloten de demonstratie af te gelasten, om verdere wanordelijkheden te voorkomen”, aldus de gemeente, die schat dat de groep die voor onrust zorgde bestond uit zo’n 150 mensen.

Op het plein voor de moskee zouden door Pegida schokkende beelden worden vertoond die volgens de organisatie ’bij de Islam horen’: onder meer onthoofdingen en verbrandingen.

’Ga naar huis’

Toen de Pegida-betogers werden bekogeld, greep de politie in, onder meer met agenten te paard. De Pegida-betogers zijn voor hun eigen veiligheid met een bus weggebracht. Tot nog toe zijn geen arrestaties verricht, zegt een woordvoerster van de politie. ,,Maar aanhoudingen kunnen ook later nog volgen.''

Na het beëindigen van de betoging bleef het nog enige tijd onrustig op straat, maar in de loop van de avond keerde de rust terug. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

Kanaleneiland

Bij de ongeregeldheden moest een fotograaf bij de Ulumoskee ontzet worden. Allochtone ouderen proberen hun jeugd met alle macht in bedwang te houden. ’Ga maar naar huis, jongens!’ Volgens een bron waren jongeren uit de wijk Kanaleneiland ook van de partij bij de moskee in Lombok.