Nieuws/Binnenland
26443
Binnenland

’Politiemol’ mag Nederland niet verlaten

DEN BOSCH - Politiemol’ Mark M. krijgt zijn paspoort voorlopig niet terug en mag Nederland dus niet verlaten. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch dinsdag besloten.

M. vroeg zijn paspoort terug, omdat hij graag zijn schoonouders in Oekraïne wil bezoeken en ze persoonlijk op de hoogte wil brengen van zijn situatie. De rechtbank vindt echter dat er ook andere manieren zijn om contact met zijn schoonouders te hebben. Het inleveren van zijn paspoort was een van de voorwaarden om de voorlopige hechtenis van M. op te heffen. Hij zit dus niet meer in de gevangenis, onder voorwaarde dat hij het land niet verlaat. Het Openbaar Ministerie vreest dat M. niet meer terugkeert als hij naar het buitenland gaat.

Voormalig agent M. (30) wordt ervan verdacht enorme hoeveelheden vertrouwelijke informatie uit het systeem van de politie te hebben doorverkocht aan criminelen. De man uit Weert wordt daarom verdacht van corruptie, computervredebreuk, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Tijdens de regiezitting maandag vroeg de advocaat van M. om minister Ard van der Steur (Justitie) en voormalig korpschef Gerard Bouman op te roepen als getuige omdat zij „karaktermoord” zouden hebben gepleegd door uitspraken over M. in de media. Ook deze verzoeken wees de rechtbank dinsdag af. De rechtbank laat zich overigens nu nog niet uit of de uitlatingen meewegen bij een eventuele strafoplegging.

Mark M. verbrak maandag tijdens een regiezitting zijn stilzwijgen om te vertellen hoe de zaak zijn leven heeft geruïneerd. „Alles is me afgenomen. Ik kan geen werk vinden en mag Nederland niet uit. Mijn leven is tot een hel gemaakt”, zei hij in een verklaring.

De zaak wordt volgend jaar verder behandeld, de planning is om in mei de zaak inhoudelijk voor te laten komen.