Nieuws/Buitenland
26444
Buitenland

EU-landen bezorgd over situatie in Congo

BRUSSEL - Europese landen hebben kritisch gereageerd op het aanblijven van de Congolese president Joseph Kabila. Frankrijk en België gaven dinsdag aan de betrekkingen met het Afrikaanse land opnieuw te willen bekijken.

Het mandaat van Kabila liep maandag af, maar er zijn nog geen verkiezingen gehouden om een opvolger aan te wijzen. België liet daarop weten het vooral te betreuren dat de Congolese overheid „geen maatregelen nam om de situatie te kalmeren, maar dat ze talrijke beperkingen oplegde van rechten en vrijheden.”

’Bekijk relaties opnieuw’

Ministers Didier Reynders (Buitenlandse Zaken) en Alexander De Croo (Ontwikkelingssamenwerking) waarschuwen dat de relaties tussen België en Congo opnieuw bekeken zullen worden, „met de grootste behoedzaamheid voor elke nieuwe overeenkomst met de huidige overheid.”

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken riep de Europese Unie op de relatie met Congo nog eens tegen het licht te houden. De ernst van de situatie rechtvaardigt dat, zei een woordvoerder van het departement.

’Veel kritiek’

Ook in Congo klinkt veel kritiek. Oppositieleider Etienne Tshisekedi heeft opgeroepen tot vreedzaam protest tegen Kabila. Tshisekedi beschuldigde zijn rivaal in een video op YouTube van een „staatsgreep”.

De Congolese regering leek eerder tegemoet te komen aan de kritiek door ongeveer twintig nieuwe ministersposten in het leven te roepen, waarvan een fors aantal is bedoeld voor oppositieleden.

Protest

Het is de vraag of critici van de president genoegen nemen met dat gebaar. De politie vuurde dinsdag traangas af op honderden betogers die zich in Kinshasa hadden verzameld om het vertrek van Kabila te eisen.