Nieuws/Buitenland
2645998
Buitenland

’50.000 demonstranten bij bos Hambach’

MÜNSTER - De grote demonstratie bij het Duitse ’bruinkoolbos’ in Hambach heeft volgens de organisatie 50.000 mensen getrokken. De betoging is vreedzaam en gemoedelijk verlopen zei de politie die geen schatting wilde geven over het aantal demonstranten. Volgens de Duitse bond voor natuur- en milieubescherming BUND was het de grootste manifestatie tegen bruinkool ooit. De actievoerders maakten onder meer een wandeling door het bos.

Donderdag verbood de politie het protest nog, maar de rechter oordeelde vrijdag dat de betoging toch mocht doorgaan. Energiemaatschappij RWE wil in de komende maanden ruim 100 hectare bos vellen om de bruinkoolwinning in Hambach uit te breiden.

De demonstranten boekten vrijdag nog een succes. De rechtbank in Münster kondigde een tijdelijk verbod op het rooien van de bomen af. BUND had in een kort geding om het rooiverbod gevraagd.

Het eeuwenoude bos werd jarenlang bezet door actievoerders, die onder meer tientallen boomhutten hadden gebouwd. In september heeft de politie het bos ontruimd.