Nieuws/Binnenland
2646625
Binnenland

VVD-kiezer: dividendbelasting niet afschaffen

Mark Rutte

Mark Rutte

AMSTERDAM - De meerderheid van de VVD-kiezers (80 procent) vindt dat de dividendbelasting niet moet worden afgeschaft. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Mark Rutte

Mark Rutte

De hierdoor vrijgekomen 2 miljard zou volgens de meeste kiezers moeten worden besteed aan het niet door laten gaan van de btw-verhoging van 6 naar 9 procent, de verhoging van de salarissen in de zorg en de verlaging van de inkomstenbelasting.

Rutte verzwakt

Uit de peiling blijkt verder dat de positie van premier Mark Rutte verder verzwakt is. Een op de drie ondervraagden vindt dat hij moet aftreden en ruim een kwart vindt dat hij zijn aftreden aan het eind van deze regeringsperiode moet aankondigen. Van de VVD-kiezers vindt 24 procent dat hij (op termijn) zou moeten aftreden.

Pechtold

Pia Dijkstra wordt het meest genoemd als opvolger van D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold. Dat geldt voor kiezers van D66, VVD, GroenLinks en PvdA. Het merendeel (42 procent) van de ondervraagden heeft overigens geen voorkeur. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Als mogelijke lijsttrekker voor D66 bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen wordt Boris van der Ham het meest genoemd, gevolgd door Sigrid Kaag.

Van de D66-kiezers vindt 42 procent het jammer dat Pechtold opstapt als fractievoorzitter. Opvallend is dat dat bij de aanhang van GroenLinks (63 procent), PvdA (47 procent) en PvdD (43 procent) hoger is.