Nieuws/Buitenland
2647039
Buitenland

Poetin en Israëlische premier in gesprek over veiligheid Syrië

JERUZALEM - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag gezegd dat hij binnenkort met de Russische president Vladimir Poetin gaat praten over het voorkomen van militaire incidenten boven Syrië. Netanyahu zei dat hij dat zondag met Poetin heeft afgesproken tijdens een kort telefonisch onderhoud.

Afweersysteem

Een datum voor de ontmoeting is nog niet bekendgemaakt. Rusland meldde afgelopen week dat het binnen twee weken het luchtafweersysteem S-300 gaat leveren aan bondgenoot Syrië. Dat zal de slagkracht van de Syrische luchtverdediging aanzienlijk vergroten, zei de Russische minister Sergej Sjojgoe (Defensie).

Het besluit volgt op het neerhalen vorige maand van een Russisch toestel bij Syrië. De Syriërs schoten het vliegtuig per ongeluk uit de lucht terwijl ze probeerden een Israëlische aanval af te slaan. Het Russische ministerie van Defensie heeft Israël verweten het toestel als schild te hebben gebruikt. De Israëlische strijdkrachten stelden eerder dat de Syriërs blindelings aan het schieten waren.