Nieuws/Binnenland
26478
Binnenland

Bezoekers kerstmarkt Maastricht laten zich niet afschrikken

’Als je bang wordt, houdt het op’

MAASTRICHT - Bezoekers en standhouders van kerstmarkt Magisch Maastricht op het Vrijthof van de Limburgse hoofdstad toonden zich dinsdagochtend geschokt door de terreuraanslag in Berlijn. Maar „als je bang wordt, houdt het op”, vatte een standhouder uit Amsterdam het algemene gevoel samen. „Haat en angst zaaien is wat ze willen. Dat gaan we dus niet doen!”

„We laten ons niet kisten”, zei standhouder John Bruijnincx uit Maastricht. „Alle standhouders hier gaan er met goede moed tegenaan!” En hij vervolgde: „Tegen idioten kun je je niet wapenen. Wat kun je doen?”

Twee jonge Belgen uit Maasmechelen lieten zich ook niet afschrikken. „We zijn niet bang”, zei een van hen. „Dit kan overal gebeuren.”

„Ik zie het hier niet gebeuren, maar ik ben bang dat veel mensen nu thuisblijven”, zei een verkoper achter een eettentje. „Wat in Berlijn gebeurde, is niet goed voor ons.” Niet iedereen denkt er zo over: „Als mensen thuis blijven is dat omdat dit de koudste dag is”, zei een ander. „Niet vanwege Berlijn.”

Twee Maastrichtenaren lopen over de zonovergoten kerstmarkt en maken zich geen zorgen. „Wat moet je doen? Thuis achter de geraniums blijven zitten?” Een Eindhovenaar rekende voor hoe groot de kans is dat zoiets in Maastricht gebeurt: „Te verwaarlozen”, concludeerde hij. Sterker nog: al die media-aandacht, die is nergens goed voor, vindt hij.

In Valkenburg is een grote kerstmarkt in de Gemeentegrot aan de Cauberg. Media waren dinsdagochtend niet welkom. De organisatie acht het „ongepast” bezoekers om reacties te vragen.