Nieuws/Buitenland
2648674
Buitenland

Pompeo ’werkt opties uit’ met Kim voor top

WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft tijdens een kort bezoek aan Pyongyang met Kim Jong-un „opties uitgewerkt” voor een nieuwe top tussen president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider. Washington noemde het een constructief gesprek waarin onder meer de locatie en de datum aan de orde zijn gekomen. Het is „weer een stap voorwaarts”, meldde het Amerikaanse departement zonder in details te treden.

Woordvoerster Heather Nauert vertelde wel dat Kim inspecteurs heeft uitgenodigd naar Punggye Ri te komen om zelf te kunnen vaststellen dat deze basis voor nucleaire testen „onomkeerbaar is ontmanteld.” Pompeo vloog zondag meteen door naar Seoul om de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in verslag uit te brengen van de vorderingen. Maandag praat hij de autoriteiten in Peking bij.

Kim noemde de gesprekken met Pompeo „fantastisch”, laat het staatspersbureau KCNA weten. „Kim Jong-un is tevreden over de gesprekken met Pompeo. Beide partijen begrepen elkaars standpunten.”