Nieuws/Binnenland
2653086
Binnenland

Meer kinderen op de opvang

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Den Haag - Er gaan meer kinderen naar de opvang. De stijging in het aantal crèche-bewoners en gebruikers van buitenschoolse opvang zet stevig door.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken). In het tweede kwartaal van dit jaar maakten 796.000 kinderen gebruik van de kinderopvangtoeslag. Dat zijn er al 62.000 meer dan vorig jaar.

Het aantal uren dat een kind doorbrengt op de opvang, stijgt ook licht. Gemiddeld maken ze er 57,7 uur per maand gebruik van. Dat cijfer daalde enkele jaren, maar vorig jaar kwam daar weer verandering in.

Werkende ouders

Het percentage vrouwen en mannen dat werkt, stijgt ook. Al zal dat ook vooral door de goede economie komen en niet door veranderingen in de kinderopvang. Maar er zijn in elk geval meer mensen die er gebruik van willen maken.

De opvang wordt wel telkens iets duurder. Die kost nu gemiddeld al 20 cent per uur meer dan vorig jaar. Daar staat tegenover dat volgend jaar bijvoorbeeld de kinderopvangtoeslag omhoog gaat, het budget daarvoor stijgt met 248 miljoen euro per jaar.