Nieuws/Binnenland
2653812
Binnenland

Belterreur

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) kondigt trots aan dat zij een eind gaat maken aan de belterreur van telemarketingbedrijven. Deze vorm van stalking is inderdaad een van de grootste ergernissen van consumenten.

Een definitief besluit van Keijzer laat echter op zich wachten, zo blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer. De CDA-bewindsvrouw wacht op de implementatie van de Europese verordening over dit onderwerp.

Haar inzet, namelijk dat consumenten alleen nog maar gebeld mogen worden als ze daar expliciet toestemming voor geven, is precies het voorstel dat de Europese Commissie reeds heeft gedaan.

Het systeem van een ’opt-in’, waarvoor Keijzer zich sterk zegt te maken, is straks de hoofdregel binnen Europa.

Keijzer concludeert overigens terecht dat het bestaande bel-me-nietregister (’opt-out’) onvoldoende bescherming biedt aan consumenten.

Het zou goed zijn als ook de belterreur via de Kamer van Koophandel wordt aangepakt. Ondernemers, die zich moeten inschrijven bij de Kamer, worden vaak lastiggevallen door energieleveranciers. Zelfs als ondernemers laten weten niet gebeld te willen worden, blijken hun gegevens toch verstrekt te zijn door de Kamer van Koophandel. Ook aan deze wantoestand moet een eind komen.