Nieuws/Binnenland
2653864
Binnenland

Patternotte, Sjoerdsma, Verhoeven en Dijkstra genoemd

VOLG LIVE: D66-fractie kiest opvolger Pechtold

DEN HAAG - De fractie van D66 in de Tweede Kamer is dinsdagochtend bijeen gekomen om een opvolger te kiezen voor fractievoorzitter Alexander Pechtold. Die kondigde afgelopen weekeinde op een partijcongres in Den Bosch zijn vertrek van het Binnenhof aan.

LIVE – Verslaggever Alexander Bakker is in Den Haag. Zijn tweets lees je onderaan dit artikel. Kijk ook mee met de live-stream via Facebook, die op de app te zien is door hier te klikken.

De 19-koppige fractie kiest uit haar midden een nieuwe voorzitter. Er is naar verluidt na een heisessie maar één kandidaat overgebleven dus een stemming hoeft in principe niet ingewikkeld te zijn. Het wachten is nu tot ’de deur’ opengaat.

Pechtold zelf wilde niet vooruitlopen op wie zijn opvolger zou worden. „Ik ben nog steeds benieuwd”, zei hij. „De partij heeft even een paar dagen kunnen nemen om te laten zien dat er inmiddels heel veel gezichten zijn. Het feit dat er ook zoveel namen worden genoemd, dat doet me wel deugd.”

Sinds zaterdag wordt gespeculeerd over de kansrijkste opvolger. De namen van Jan Paternotte, Sjoerd Sjoerdsma, Rob Jetten, Kees Verhoeven en Steven van Weyenberg duiken het vaakst op en bij de vrouwen wordt vooral Pia Dijkstra genoemd. Pechtold zegt dat hij zich niet met zijn eigen opvolging heeft bemoeid. „Ik heb geen adviezen gegeven.”