Nieuws/Buitenland
2656266
Buitenland

’Achterstand economie Italië onaanvaardbaar’

ROME/BRUSSEL - De Italiaanse economie blijft op „een onaanvaardbare manier achter” en zeker zeventien miljoen Italianen zijn daardoor in grote moeilijkheden gekomen. Dit heeft de minister van Financiën Giovanni Tria dinsdag gezegd in de marge van een zitting met de commissie financiën van het parlement.

Tria zei dat de achterstand van Italië met name tegen het licht van de economische groei in andere eurolanden niet langer vol te houden is. En de oorzaak dat de staatsschuld maar niet bedwongen kan worden, ligt juist in die lage groeicijfers, betoogde Tria.

De regering streeft er volgens de bewindsman naar de omvang van de staatsschuld aanzienlijk kleiner te maken. Momenteel bedraagt die staatsschuld 130 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Slechts enkele landen staan er wat dat betreft slechter voor.

De regeringscoalitie van de rechts-populistische Lega en de protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) wil ondanks de schuldenlast niet meer bezuinigen. Ze wil meer geld uitgeven omdat daar de economische groei mee gediend zou zijn.

Juncker

Daardoor komt het begrotingstekort volgend jaar op 2,4 procent van het bbp. De Europese Commissie had met de vorige regering een tekort van 0,8 procent voor 2019 afgesproken en heeft Tria per brief al gewaarschuwd voor het schenden van afspraken.

Na afloop van een ontmoeting met de Italiaanse Kamervoorzitter Roberto Fico (M5S) in Brussel dinsdag, zei commissievoorzitter Jean-Claude Juncker te hopen dat met het gesprek „de kou uit de lucht” is gehaald. „Beiden zijn het erover eens dat Italië in het hart van het Europese project zit en blijft”, aldus de woordvoerder van Juncker. Italië moet voor 15 oktober zijn ontwerpbegroting naar Brussel sturen ter beoordeling.