Nieuws/Binnenland
26574
Binnenland

Week cel voor doodsbedreiging Pechtold

LEEUWARDEN - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de 51-jarige Johnny R. uit Woldendorp veroordeeld tot??? wegens het bedreigen van D66-partijleider Alexander Pechtold met de dood.

,,Pechtold, je moet een kopschot hebben”, schreef Johnny R. naast een afbeelding van vuurwapens. Dat deed hij uit frustratie, vertelde Johnny aan het hof. Hij was volledig afgekeurd en net zijn baan kwijt.

De politierechter sprak hem eerder vrij, omdat hij niet daadwerkelijk de bedoeling zou hebben gehad om zijn dreigement op Facebook uit te voeren.

Dat was voor Pechtold aanleiding om op 6 december zelf het hoger beroep bij te wonen, en daar gebruik te maken van zijn recht om een slachtofferverklaring af te leggen. De politicus vertelde het hof dat hij zijn kinderen niet kon uitleggen dat iemand die een ander met de dood bedreigd, daar zomaar mee weg komt. ,,Ik ben niet alleen politicus, ik ben ook vader. En ik ben niet zonder vrees”, aldus Pechtold tegen het hof.

De advocaat-generaal eiste op 6 december een voorwaardelijke gevangensstraf van een maand en een boete van 1500 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.