Nieuws/Buitenland
2658256
Buitenland

EU scherpt klimaatdoelen nog niet aan

LUXEMBURG - Ondanks het alarmerende rapport van het VN-klimaatpanel IPCC scherpt de Europese Unie haar doelstellingen vooralsnog niet aan. De EU-milieuministers bleken tijdens overleg in Luxemburg verdeeld, maar lieten wel de mogelijkheid open voor een aanscherping.

Om de klimaatdoelen van Parijs te halen, heeft de EU toegezegd de uitstoot van broeikasgassen in 2030 terug te dringen met minstens 40 procent ten opzichte van 1990. Volgens bronnen wilden vijftien van de 28 lidstaten, waaronder Nederland, die doelstelling verhogen, maar daarvoor is unanimiteit nodig. Om de mondiale temperatuurstijging onder de 1,5 graad te houden, zou ten minste 55 procent nodig zijn.

De bewindslieden namen wel conclusies aan waarin staat dat er een „extreme urgentie” is om de mondiale inspanningen te verhogen om de gevaarlijke effecten van klimaatverandering te voorkomen. Ze zijn „diep bezorgd” over de conclusies van het klimaatpanel, dat maandag waarschuwde voor desastreuze gevolgen van een hogere temperatuurstijging.

In december wordt in het Poolse Katowice opnieuw een klimaatconferentie gehouden.