Nieuws/Buitenland
2658322
Buitenland

Elf hoofdroutes in Duitse hoofdstad straks verboden gebied

Berlijn doet de dieselauto in de ban

De Kaiserdamm is straks verboden gebied voor dieselauto’s.

De Kaiserdamm is straks verboden gebied voor dieselauto’s.

BERLIJN - De populaire diesel-motor gaat, na Hamburg en Frankfurt, ook in de Duitse hoofdstad in de ban. Een rechtbank in Berlijn oordeelde dinsdag dat alleen zo de luchtkwaliteit in de metropool zal verbeteren. Zo’n tweehonderdduizend automobilisten met wagens tot de norm Euro 5 worden er door getroffen.

De Kaiserdamm is straks verboden gebied voor dieselauto’s.

De Kaiserdamm is straks verboden gebied voor dieselauto’s.

De zaak was aangespannen door milieuclub Deutsche Umwelt-Hilfe (DUH). Die had eerder al het wereldwijde diesel-schandaal aan het licht gebracht, waaruit bleek dat machtige autoconcerns als VW, Mercedes en Audi op grote schaal gesjoemeld hadden met de uitstoot van uitlaatgassen. De affaire kost hen miljarden euro’s aan boetes, inruilacties en software-updates.

„De Duitse auto-industrie heeft bij de reductie van uitlaatgassen gelogen en bedrogen”, foeterde Angela Merkel deze week bij de jongerenafdeling van haar CDU-partij. Als gevolg hiervan is ex-Volkswagen-baas Winterkorn aangeklaagd. Voormalig Audi-chef Stadler zit zelfs in de gevangenis. „Ze hebben ons vertrouwen verspeeld en zich schuldig gemaakt”, aldus de kanselier.

Op elf belangrijke Berlijnse straten is de emissie van het schadelijke stikstofdioxide te hoog, oordeelde de rechter. Het betreft verkeersaders als de Straße des 17. Juni, tussen de Brandenburger Tor en de monumentale Siegessäule. Of de drukke Leipziger Straße tussen Potsdamer Platz en Alexanderplatz. Daar moet tot volgend jaar een dieselverbod gelden.

Omdat de senaat van de stadstaat Berlijn tot nog toe weinig deed om de luchtkwaliteit te verbeteren, grepen de rechters in. De Spree-stad heeft nog zes maanden tijd om met een plan voor verbeteringen te komen. En drie maanden later moet het verbod zijn omgezet.

In de miljoenenstad Berlijn hebben de ambtenaren enkele straten aangewezen, waar nog slechts 30 km/uur gereden mag worden. De maximum snelheid wordt echter nauwelijks gecontroleerd. De boete voor het overtreden van het aanstaande dieselverbod wordt 25 euro.

DUH is in haar nopjes: „Dit is een goede dag voor gezonde lucht”, aldus directeur Hans-Jürgen Resch.