Nieuws/Binnenland
2658487
Binnenland

Politie-inzet voetbalwedstrijden aanzienlijk gedaald

ROTTERDAM - De politie-inzet rond wedstrijden in het betaald voetbal is het afgelopen seizoen 2017/2018 met bijna een kwart gedaald.

In de voorbije voetbaljaargang besteedden de politiekorpsen bijna 240.000 manuren aan begeleiding van wedstrijden in ere- en eerstedivisie, de Champions League, bekervoetbal en rond Oranje-interlands. Een seizoen eerder waren dat er nog 310.000. ’Chef voetbal’ van de Nationale Politie Frank Paauw kenschetst deze afname van 23 procent als een ’aanzienlijke daling’.

Dit blijkt uit het vandaag gepresenteerde jaarverslag Voetbal en Veiligheid 2017/2018 van de Nationale Politie. De sterk verminderde inzet van agenten wordt onder meer veroorzaakt door beter maatwerk. De Hermandad heeft, mede dankzij goed contact met clubs, beter zicht op mogelijke risico’s rond wedstrijden. Daardoor kan het vooraf vastgestelde aantal dienders nog op het laatste moment worden op- of afgeschaald.

Daarnaast waren er vorig seizoen door tegenvallende resultaten simpelweg tien Europese wedstrijden minder op Nederlandse bodem dan een jaargang eerder. Toen waren er bovendien de veel politie-inzet vergende Europa League finale van Ajax tegen Manchester United, die op veel plaatsen op grote schermen werd bekeken en het massaal gevierde kampioensfeest van Feyenoord.

Vuurwerkincidenten

Waar de meeste soorten van voetbalvandalisme redelijk stabiel blijven, springt het aantal vuurwerkincidenten er negatief uit. De politie maakt zich hier grote zorgen over: het afgelopen seizoen waren er 183 meldingen van vuurwerkoverlast in stadions. Dit zijn er weer tien meer dan een jaargang eerder.

’Onbegrijpelijk en onverantwoord gedrag’, zo foetert politiechef Paauw. „Supporters die fakkels afsteken terwijl ze dicht opeen gepakt staan met andere fans. Supporters die vuurwerk op het veld gooien en daarmee het risico nemen dat ze stewards of spelers verwonden; dat zijn wat mij betreft geen supporters maar lieden die hun club aanvallen.”

Afspraken

De politie wil op korte termijn afspraken maken met KNVB, clubs, gemeenten en het Openbaar Ministerie om van de vuurwerkbestrijding bij het voetbal een speerpunt te maken: „Gelukkig zijn de sancties voor vuurwerk gerelateerde incidenten al zwaarder. De partijen zijn bezig met de aanpak ervan”, aldus Paauw.

Hij complimenteert in dit kader de KNVB en Feyenoord-leiding. Die deden aangifte van poging tot zware mishandeling van spelers en personeel nadat supporters rond de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal tegen PSV vuurwerk op het veld gooiden.

Spreekkoren

Het aantal spreekkoren in stadions, eerder een onderwerp waar zelfs de landelijke politiek zich grote zorgen over maakte, daalde afgelopen jaar met zo’n 12 procent tot 41 incidenten. Er waren elf bedreigingen, een afname van twee. Daartegenover staat een groei van het aantal vernielingen en brandstichtingen. Ook werd er flink veel meer troep richting het veld gegooid: het aantal bekogelingen groeide van 71 tot 97.