Nieuws/Binnenland
2659250
Binnenland

Martin Garrix, Mark Rutte en BN’ers laten gezicht zien

Veel telefoontjes naar belpanel voor Giro555

HILVERSUM - De actiedag Nederland helpt Sulawesi is woensdagmiddag begonnen met een voorlopige opbrengst van ruim 6 miljoen euro. Dj Martin Garrix maakte in Beeld en Geluid in Hilversum de eerste tussenstand van de actiedag bekend. De teller staat op 6.099.152 euro. Dat is ruim een miljoen meer dan het bedrag dat tot dinsdag was binnengekomen op Giro555 van de Samenwerkende Hulporganisaties.

Radio- en televisiezenders besteden de hele dag aandacht aan Sulawesi. Het noordwesten van het Indonesische eiland werd 28 september getroffen door een aardbeving en een tsunami. In Beeld en Geluid zitten tientallen bekende Nederlanders in een belpanel om de donaties in ontvangst te nemen.

Volop gebeld

In de eerste uren van de actiedag Nederland helpt Sulawesi wordt volop gebeld naar het actienummer 0800 1112. Mensen geven gul, zei 3FM-dj Angelique Houtveen in de tv-uitzending op NPO 1. Ze is een van de vele bekende Nederlanders die in het belpanel zitten om donaties te ontvangen voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami.

Martin Garrix zit zelf ook in het belpanel. „Ik vind deze actie superbelangrijk”, zei de dj bij de start van de actiedag. „Ik vind het heel belangrijk dat we als Nederland de mensen helpen door middel van Giro555. Mijn opa en oma komen zelf ook uit Indonesië, dus het zit dichtbij mij. Ze woonden in Sumatra en Java voordat ze naar Nederland kwamen. Maar ook al had ik deze roots niet, dan vind ik nog dat we moeten doen wat we kunnen.”

Premier Mark Rutte riep in een videoboodschap op te doneren. „Sulawesi is getroffen door een verschrikkelijke ramp. Eerst de aardbeving, daarna een allesverwoestende vloedgolf. Er zijn heel veel doden en heel veel gewonden. De mensen die het overleefd hebben zijn in veel gevallen alles kwijt”, zegt Rutte. „Er is nu behoefte aan alles, aan schoon drinkwater, aan medicijnen en mogelijkheden om mensen weer een dak boven het hoofd te bieden zodat ze weer iets van het leven kunnen oppakken.”

’Alle zenders doen verslag’

„De schade die de aardbeving en tsunami op Sulawesi hebben veroorzaakt is enorm en deze ramp verdient alle aandacht. Noodhulp is hard nodig en daarom zullen alle NPO-radiozenders en televisienetten woensdag verslag doen van de actie van Giro 555”, aldus Shula Rijxman, voorzitter Raad van Bestuur NPO.

Actievoorzitter Marinus Verweij van Giro555 is blij met de steun van de NPO en alle andere initiatieven van bedrijven en particulieren in het land. „Het is hartverwarmend om te zien dat er zoveel betrokkenheid bij de slachtoffers op Sulawesi is.”

Om 18.30 uur wordt in een uitzending van RTL 4 een tweede tussenstand bekendgemaakt. Het eindbedrag wordt om 23.15 uur bekendgemaakt in Pauw.