Nieuws/Binnenland
2665074
Binnenland

Rutte ontvangt kopstukken bedrijfsleven

Den Haag - Premier Rutte ontvangt vandaag een hele stoet aan vertegenwoordigers uit de top van het bedrijfsleven. De minister-president spreekt met vijftien (president-)commissarissen onder meer over de verslechterde relatie tussen politiek en bedrijfsleven. Het onderonsje leidt tot argwaan bij de oppositie.

De laatste weken gaan de verwijten over en weer tussen politiek en bedrijfsleven als het bijvoorbeeld gaat om het witwasschandaal bij ING. Kamerleden spraken er schande van en een ING-topman zei juist weer dat politici hun toon moeten matigen. Het gesprek van vandaag is echter al maanden geleden gepland op verzoek van het bedrijfsleven, valt te horen aan de kant van de premier.

Onder de aanwezigen die langskomen in het Catshuis zijn in elk geval Jan Hommen van Ahold-Delhaize, Jeroen van der Veer van Philips en Hans Wijers van ING. Zij praten niet alleen over de relatie tussen politiek en bedrijfsleven maar ook over het vestigingsklimaat. Het besluit van Unilever om toch niet met het hoofdkantoor naar Nederland te komen – ondanks het eerdere voornemen om de dividendbelasting te schrappen – heeft in politiek Den Haag voor veel beroering gezorgd. Er wordt nu een bestemming gezocht voor het geld dat vrijkomt door de taks toch niet te schrappen.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer twittert daarom over het onderonsje: „En daar wordt de loper weer uitgelegd voor de old boys: we hebben twee miljard voor jullie! Kies toch eindelijk eens voor de mensen, niet voor de multinationals.”

„Rutte maakt weer de fout om achter gesloten deuren de grote bedrijven te laten vertellen waar 2 miljard naartoe moet”, stelt GL-leider Jesse Klaver. „Waar is de openbaarheid? En wie is de baas in Nederland?”