Nieuws/Binnenland
2667069
Binnenland

’Jihad-opruier’ Mounim A. komt vrij

Mounir A. stuurde gruwelijke onthoofdingsfilmpjes rond in de app Telegram.

Mounir A. stuurde gruwelijke onthoofdingsfilmpjes rond in de app Telegram.

SCHIPHOL - De 27-jarige Mounim A., die via social media onder meer zou hebben opgeroepen tot de gewapende strijd in Nederland, komt volgende week vrij. Dat besliste de rechtbank Amsterdam, voor de gelegenheid uitgeweken naar de extra beveiligde zittingszaal op Schiphol. Hij moet zich wel aan meerdere voorwaarden houden, zoals een meldplicht bij de reclassering en een verbod op het gebruik van social media.

Mounir A. stuurde gruwelijke onthoofdingsfilmpjes rond in de app Telegram.

Mounir A. stuurde gruwelijke onthoofdingsfilmpjes rond in de app Telegram.

A. zou via Telegram honderden video’s en afbeeldingen hebben verspreid van bijvoorbeeld onthoofdingen, martelingen en oproepen om aanslagen te plegen tegen westerse doelen. Hij wordt onder meer verdacht van opruiing.

A.’s advocaat Vito Shukrula had gevraagd om hem vrij te laten. Volgens hem wist de man niet dat hij iets strafbaars deed. „Hij stuurde de filmpjes alleen maar door, meestal keek hij er niet eens naar.” Volgens Shukrula is zijn cliënt alles behalve „een haatbaard”, sterker nog, er zat niet eens een ideologie achter.

’Zwakbegaafd’

„Hij is kwetsbaar, misschien zelfs zwakbegaafd. Hij deelde de beelden alleen maar omdat anderen het vroegen. Noem het onnozel of onwetend.”

De officieren van justitie hoorden de beslissing van de rechtbank om A. vrij te laten hoofdschuddend aan. Ze zetten grote vraagtekens bij de vermeende onnozelheid van A. „We hebben meerdere spelcomputers, vier telefoons en geheugenkaarten in beslag genomen waar allemaal opruiende teksten en filmpjes op stonden. Hij was via meerdere telefoonnummers beheerder van meerdere Telegram-kanalen.”

Onthoofdingen

Op de filmpjes stonden onder meer onthoofdingen, martelingen, een kleuter met een machinegeweer en een bewerkte foto van een IS-strijder die het hoofd van voetballer Lionel Messi vasthoudt.

A. vertelde de rechter ook dat hij echt geen idee had dat zijn gedrag strafbaar is. „Kopiëren, plakken, sturen”, meer deed hij naar eigen zeggen niet. In de gevangenis heeft hij een gesprek gehad met een imam en nu beseft hij dat hij eerst goed moet nadenken voordat hij dingen doorstuurt.