Nieuws/Binnenland
2667354
Binnenland

Zaak mishandeling agenten opnieuw uitgesteld

ALMERE - De man die verdacht wordt van mishandeling van twee agenten afgelopen juli in Almere, hoeft zich voorlopig nog niet voor de rechter te verantwoorden. Hoewel hij eigenlijk afgelopen augustus al via het snelrecht moest voorkomen, werd de behandeling van de zaak vanochtend wederom uitgesteld. De zaak dient nu eind januari.

Op 21 juli sloeg de 28-jarige Mourad el O. een agent het ziekenhuis in. Ook wordt hij verdacht van mishandeling van een tweede agent. De agenten waren afgekomen op een melding van een mogelijke ontvoering in de relationele sfeer.

De mishandeling werd volledig vastgelegd op beeld. Duidelijk is te zien hoe bij een ruzie tussen een groep Marokkaanse Nederlanders een van de politiemannen door de hoofdverdachte van de zijkant vol tegen het hoofd wordt geslagen en vervolgens tegen de grond gaat. Drie familieleden van el O., zijn ouders en zijn broertje, zijn ook verdachten in de zaak. Zij zouden zich met geweld verzet hebben tegen agenten.

De zaak werd donderdagochtend aangehouden nadat de familie El O. verschillende onderzoekswensen indiende. De politierechter moet zich over die verzoeken buigen.

Ze vinden dat het politieonderzoek gebrekkig is geweest en dat de politie selectief heeft gehandeld bij het samenstelling van het strafdossier. “Iedereen met een Marokkaans uiterlijk werd niet gevraagd om te getuigen”, aldus de advocaat van drie van de verdachten, mr. Drubbel. De verdachten willen dat de Rijksrecherche zich over de zaak buigt, om ook de rol van de politie te onderzoeken.

Daarnaast verzochten de verdachten om de zaak af te doen met een bemiddelingstraject met de agenten, omdat ze erg ‘ontdaan’ zijn. Zo zei Fouad el O., de jongere broer van de hoofdverdachte: “Als er een politiebus langsrijdt voel ik dat ik het benauwd krijg. Begin ik te bibberen. Ik heb het nog geen plekje kunnen geven.”

De twee agenten die slachtoffer werden van het geweld zeiden geen behoefte te hebben aan mediation. “Deze heren hebben een strafbaar feit gepleegd. Ze moeten er wat ons inziens voor gestraft worden”, aldus een van hen donderdag in de rechtbank in Almere.