Nieuws/Binnenland
26724
Binnenland

Panama laat opgepakte journalist Ornstein vrij

PANAMA-STAD - De Nederlandse journalist Okke Ornstein, die in november werd opgepakt in Panama, komt vrij. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. Hij krijgt gratie van president Juan Carlos Varela Rodríguez.

„De Panamese autoriteiten hebben dinsdag een lijst bekendgemaakt met gedetineerden die worden vrijgelaten, mits betrokkenen de komende drie dagen geen bezwaar maken. Dat zou betekenen dat de heer Ornstein vrijdag vrijkomt”, aldus het ministerie.

Ornstein werd half november bij binnenkomst in Panama opgepakt. De reden voor zijn aanhouding waren artikelen die hij op zijn weblog Bananama Republic publiceerde over dubieuze activiteiten van de Canadese zakenman Monte Friesner in Panama. De aanklacht was laster en smaad.

Ornstein schrijft op zijn blog vooral verhalen over corruptie en fraudezaken in Latijns-Amerika. Hij werkt ook voor onder meer de Nederlandse publieke omroep en Al Jazeera.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken noemt het „fantastisch als hij weer op vrije voeten komt en kerst kan vieren met zijn familie”.