Nieuws/Binnenland
267261246
Binnenland

Kamer: chiropractor weer aan de slag

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

Den Haag - Patiënten met ernstige pijnklachten moeten weer naar de chiropractor kunnen. Dat vraagt een meerderheid van de Tweede Kamer aan zorgministers Van Ark en De Jonge. Ook de beroepsvereniging van chiropractoren doet dat beroep op de bewindslieden.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

Sinds de lockdown van 15 december zijn de meeste contactberoepen, zoals kappers en nagelstudio’s, stilgelegd. Er is echter een uitzondering voor medische contactberoepen zoals de tandarts, verloskundige en fysiotherapeut. Ook de opticiens, audiciens en de dierenartsen zijn uitgezonderd van het verbod. De chiropractors horen echter niet bij die uitzondering. De chiropraxie valt onder de alternatieve geneeswijzen.

Onverantwoord, vindt voorzitter Gitte Tønner van de beroepsvereniging. „Chiropractoren hebben een zorgfunctie en patiënten helpen met een medische noodzaak voor bijvoorbeeld acute lage rugklachten, spit of een hernia.” Daar zitten veel patiënten bij met vitale beroepen. De oproep van CDA en D66 om deze beroepsgroep ook uit te zonderen van het tijdelijke verbod krijgt in elk geval steun van de andere coalitiepartijen VVD en CU.