Nieuws/Buitenland
26735
Buitenland

Minder volk op kerstmarkt Aken door Berlijn

AKEN - De traditionele kerstmarkt in Aken had dinsdag te lijden onder de gebeurtenissen in Berlijn maandagavond. Standhouders klaagden over tegenvallende bezoekersaantallen. Ze zeiden te vermoeden dat de terreuraanslag in Berlijn mensen thuis houdt.

„Vorig jaar was hier veel meer volk op de been”, vertelt een verkoopster van handgemaakte wollen tasjes en mutsen. „Zo vlak voor ’Weihnachten’ is het traditioneel heel druk op de Akense kerstmarkt. Nu is het stukken rustiger.”

Aan het weer kan het niet liggen, vertelde een frietverkoper. „Het is prachtig zonnig en open weer”, zei hij. „De mensen zijn bang en blijven binnen.”

Toch was het er in vergelijking met naburige Limburgse kerstmarkten vrij druk. Drie koppels uit Maastricht lieten zich door de gebeurtenissen in Berlijn niet afschrikken. Hoewel de vrouw van een van de mannen gisteravond toch even met haar dochter had overlegd: zullen we wel gaan, wat denk jij? „Maar ik heb haar gezegd, kom op, we gaan”, aldus de Maastrichtenaar die een wegwuivend gebaar maakte. „Je moet je niet bang laten maken.”

Een echtpaar uit Diepenbeek (België) wilde eigenlijk naar de kerstmarkt in Keulen gaan. „Maar toen we op tv zagen wat er in Berlijn gebeurde, besloten we toch maar niet zover van huis te gaan en werd het Aken”, zei de Belg.

Opvallend was dat er veel kinderen in groepen rondliepen, naar bleek van schoolklassen, onder meer uit het naburige Wallonië. Maar ook een havo-klas uit Volendam zwierf over de markt voor het raadhuis in Aken. „Wij zijn niet bang”, riepen de jongens van klas H3C van het Don Bosco College. „Ik wel”, zei een scholiere. „De school heeft geïnformeerd, maar kreeg geen negatief reisadvies”, vertelt een jongen. Of ze het leuk vinden op de kerstmarkt? „We moesten wel, we hadden geen keus”, sluit een jongen het gesprek lachend af.

De Duitse politie was intussen zeer uitdrukkelijk aanwezig, en had alle toegangswegen naar de kerstmarkt bij het raadhuis afgesloten.