Nieuws/Wat U Zegt
ExtraHet beste van De Telegraaf

Gevaarlijke zendtijd- en energieverspilling

— In de Kwestie vertelt Ewald Engelen wat hij vindt van de Zwarte Pietendiscussie. Hij stoort zich eraan dat we nu al vijf jaar lang naar dezelfde gezichten met dezelfde standpunten kijken.

Ewald Engelen

Ewald Engelen

Foto Hollandse Hoogte

Je kan er de klok op gelijk zetten. Zodra de blaadjes gaan vallen begint in Nederland het gemekker over Zwarte Piet. De tegenstanders verwijten de voorstanders ongevoelig te zijn voor het kwetsende karakter ervan voor zwarte medemensen. Terwijl de voorstanders de tegenstanders verwijten spijkers op laag water te zoeken. En voor je het weet valt aan de ene kant het ’R’-woord en aan de andere kant het ’N’-woord, vallen er over en weer klappen, worden er snelwegen bezet, worden basisscholen belegerd en vindt de intocht van Sinterklaas plaats onder politiebegeleiding.

Ewald Engelen

Ewald Engelen

Foto Hollandse Hoogte

In een wereld van nepnieuws, sociale media en dalende advertentie- en abonnee-inkomsten is het voor media te lekker om te laten liggen. En dus krijgen luisteraars, kijkers en lezers drie maanden lang steeds exotischere woordvoerders voorgeschoteld, die met steeds absurdere aanklachten en steeds gewelddadigere protesten en tegenprotesten hun tegenstanders proberen af te troeven.

Voor de redacties van #DWDD en #Pauw is het ’gefundenes Fressen’. Omdat iedereen er wel wat van vindt, sommige deelnemers er heuse BN’er door zijn geworden, en talkshows hun onderwerpen nu eenmaal kiezen op basis van de vuistregel: „wat de boer niet kent dat vreet hij niet”, kijken en luisteren we nu al vijf jaar lang naar dezelfde oververhitte meningencarrousel waar steeds dezelfde gezichten dezelfde standpunten debiteren.

"Steeds dezelfde gezichten met dezelfde meningen"

Het is een groot afleidingstheater. Want het is natuurlijk van de zotte om te menen dat iedereen die eind november, begin december het gezicht van zoon- of dochterlief zwart schminkt, racist is. Net zoals het natuurlijk bezopen is om te ontkennen dat er in Nederland iets goed mis is als zwarten en migranten, samen met laagopgeleide witten, steevast aan de onderkant van de piramide terechtkomen.

Het moet maar eens worden gezegd: de Nederlandse sorteermachines van onderwijs en arbeidsmarkt emanciperen niet, zoals de elite beweert, maar reproduceren feilloos de bestaande ongelijkheden. Het is niet toevallig dat het opleidingsniveau van ouders de beste voorspeller is van het opleidingsniveau van hun kinderen. En daarmee van hun woonkansen, hun arbeidskansen, hun huwelijkskansen en hun levensverwachting. En dan zijn we meteen bij de voornaamste reden waarom ik die hele Zwarte Pietdiscussie een gevaarlijke verspilling van zendtijd, kolommen en energie vind.

Genderneutrale rompertjes

Terwijl burgers en media zich onledig hielden met discussies over genderneutrale rompertjes en Zwarte Piet, heeft de elite een economie opgetuigd die goed is voor kapitaalbezitters en slecht voor werkenden. Zij roemen de economische groei die hun ’globalisering’ heeft gebracht. En wij zitten met de gebakken peren. In werkelijkheid is het een grote uitbuitingsmachine gebleken. Terwijl managers en aandeelhouders kraaien van plezier om torenhoge winsten en bonussen, zuchten burgers onder stagnerende salarissen, stijgende zorgkosten, hogere belastingen, duurdere woningen en slechter onderwijs.

Zie het dividenddebacle van Rutte: twee miljard wilde hij weggeven aan aandeelhouders die er niet om hadden gevraagd. Alleen om zijn vrindjes bij Unilever te plezieren. En wij mogen er met hogere btw voor opdraaien.

Wat mij betreft is het tijd voor ouderwetse klassenstrijd. Daar heeft iedereen wat aan: wit en zwart, man en vrouw, migrant en kaaskop. Maar dan moeten we ons niet door zoiets futiels als zwart geschminkte kindergezichtjes uit elkaar laten spelen.

Ewald Engelen

Bekijk meer van