Nieuws/Buitenland
2675185
Buitenland

Eerste VN-medewerker Congo besmet met ebola

GOMA - Een medewerker van de Verenigde Naties heeft ebola opgelopen in de Democratische Republiek Congo. Dat blijkt uit een interne VN-mededeling die is ingezien door persbureau Reuters. Het gaat voor zover bekend om de eerste medewerker van de internationale organisatie die tijdens de huidige uitbraak besmet is geraakt met het dodelijke virus.

VN-functionaris Leila Zerrougui schrijft in de memo dat de patiënt een medewerker in de stad Beni is. „Die ontvangt nu de noodzakelijke medische behandeling”, aldus Zerrougui. VN-missie MONUSCO wilde niet reageren en stelt dat alleen intern wordt gecommuniceerd over de zaak.

In en rond Beni zijn de afgelopen maand relatief veel besmettingsgevallen geconstateerd. Aanvallen van rebellen hebben de hulpverlening gehinderd. Peter Salama van de Wereldgezondheidsorganisatie sprak donderdag de verwachting uit dat het minstens drie tot vier maanden zal duren om de huidige uitbraak van ebola de kop in te drukken.

Salama stelde ook dat zich in Beni tientallen mensen schuilhouden die mogelijk zijn blootgesteld aan het virus. Dat vergroot de kans dat het virus verder om zich heen kan grijpen.