Nieuws/Binnenland
2675778
Binnenland

Warme dag breekt alle records

Nooit eerder werd het in oktober zo warm in De Bilt

Het warme nazomerweer lokt mensen massaal naar buiten.

Het warme nazomerweer lokt mensen massaal naar buiten.

DE BILT - Weekend, het uitgelezen moment om een bezoekje aan het strand te brengen of de kinderen aan te moedigen langs de zijlijn. Deze zaterdag is dit helemaal aangenaam. Niet eerder sinds het begin van de weermetingen werd het in De Bilt zo laat in het jaar zomers warm. Om 13.50 uur werd daar een temperatuur van 25,1 graden geregistreerd, meldt Weeronline.

Het warme nazomerweer lokt mensen massaal naar buiten.

Het warme nazomerweer lokt mensen massaal naar buiten.

Dat betekent tevens de 55e officiële zomerse dag van 2018, een record. Het vorige record stond op 51 zomerse dagen in 2006. Bij een temperatuur van 25 graden of hoger wordt gesproken van een zomerse dag.

Ook een ander weerrecord is overtroffen: om 14:00 uur werd het in Hupsel in de Achterhoek 27,3 graden. Het oude record (27,2 graden) dateert van 10 oktober 1921, gemeten op vliegveld Maastricht.

Strandexploitanten stralen

Met opnieuw een stralend zomerse dag blikken de 321 strandtenthouders langs de Noordzeekust terug op een recordzomer qua omzet. „Dit is de beste zomer ooit - dat denk ik wel”, zegt Stephan van der Stee van Strand Nederland, de belangenorganisatie van strandpaviljoenhouders. „Als je met meer dan honderd zomerse dagen dit jaar geen geld kunt verdienen, dan gaat het je nooit lukken.”

Hij schat dat de exploitanten deze recordzomer tussen de 10 procent en sommigen zelfs bijna 100 procent meer omzet hebben gedraaid. „ Maar pas op, hè. Omzet is nog geen winst. En vorig jaar hadden we met een grotendeels verregend zomerseizoen te maken.”

De strandexploitanten hadden de voorbije maanden wel last van een personeelstekort. Daarom gaat Strand Nederland de komende weken samen met Koninklijke Horeca Nederland campagne voeren om meer personeel voor de strandhoreca te werven.