Nieuws/Buitenland
2683725
Buitenland

Grote reddingsactie op touw gezet

Duizenden evacuaties in rampgebied Frankrijk

PARIJS - De Franse autoriteiten hebben duizenden mensen geëvacueerd uit het gebied dat is ondergelopen door zware regenval. Er zijn honderden brandweerlieden en negen helikopters ingezet om mensen te redden in het zuidelijke departement Aude, onder meer van de daken van hun huizen.

Het noodweer heeft het leven gekost aan zeker elf mensen. De autoriteiten spraken eerder over dertien doden, maar stelde dat aantal later naar beneden bij. Er zouden lichamen dubbel zijn geteld. De plaatselijke overheid zei dat zeker elf personen het leven hebben verloren. Nog eens acht mensen raakten gewond.

Er zaten maandagavond nog zo’n 3300 huishoudens zonder stroom. Ook bleven scholen in Aude dicht in verband met het noodweer en zijn veel wegen afgesloten.

De televisie toonde beelden van straten die in woeste rivieren waren veranderd. Auto’s werden door het water meegesleurd. De prefect vertelde dat in de nacht van zondag op maandag evenveel regen was gevallen als normaal in een half jaar.

’Oorlogsgebied’

Het plotse noodweer overviel mensen in hun slaap. Er vielen meerdere doden in de gemeente Trèbes. Ook de plaatsen Villardonnel en Villegailhenc zijn hard getroffen. „Het is hier net een oorlogsgebied. Het dorp is min of meer afgesneden van de buitenwereld”, zei een inwoner van die laatste plaats.

Premier Edouard Philippe is naar het rampgebied gevlogen om medewerkers van de hulpdiensten te ontmoeten. President Emmanuel Macron zei op een persconferentie dat het hele land meeleeft met de getroffenen.

Afgelopen donderdag had zware regenval in Zuid-Frankrijk ook al twee slachtoffers geëist. Toen werden in de plaats Sainte-Maxime aan de Côte d’Azur verschillende auto’s in de Middellandse Zee gespoeld, de twee werden dood in een auto ontdekt.