Nieuws/Buitenland
268411
Buitenland

Zweedse en Turkse toerist onder de slachtoffers

Doden op Grieks eiland Kos door aardbeving

De schade op Kos is enorm.

De schade op Kos is enorm.

KOS - UPDATE - Door een aardbeving tussen de Turkse kust en het Griekse eiland Kos zijn donderdagnacht volgens lokale autoriteiten een Zweedse en een Turkse toerist overleden. Ook raakten zeker 120 mensen gewond, meldt burgemeester Giorgos Kyritsis van Kos. De twee doden vielen in een bar in de stad Kos waar het dak instortte. In de stad was veel uitgaanspubliek op de been. Twee Nederlanders raakten gewond.

De schade op Kos is enorm.

De schade op Kos is enorm.

Het laatste nieuws, gedetailleerde ooggetuigenverslagen, foto’s en video’s over de aardbeving lees je hier.

Volgens Griekse media raakte minstens één toerist gewond toen deze in paniek van het balkon van zijn appartement op de eerste verdieping sprong.

De aardbeving, met een kracht van 6.7, veroorzaakte daarnaast overstromingen in de Turkse badplaats Bodrum. Door de kleine vloedgolf als gevolg van de beving liepen gebouwen en straten onder water.

Gewonde Nederlanders

Er zijn tot dusver twee Nederlandse gewonden geteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in contact te zijn met de lokale autoriteiten.

Wie familie of vrienden op Kos heeft maar geen contact kan krijgen, kan zich melden bij Buitenlandse Zaken.

Luchthaven dicht

De luchthaven op het eiland sloot na de aardbeving, maar de vluchten van zaterdag en zondag worden volgens het bedrijf volgens planning uitgevoerd.

Na de beving gingen veel mensen de straat op. Veel inwoners en toeristen hebben daar ook de nacht doorgebracht. Ook zijn er meldingen van schade aan gebouwen, woningen en hotels en viel op meerdere plekken de stroom uit.

Het Europees-Mediterrane Seismologisch Centrum (EMSC) waarschuwt mensen via sociale media om lager gelegen gebieden voorlopig te mijden.

De Nederlandse toerist Brigitte durfde niet meer binnen te slapen in de Yiannis apartementen en bracht de nacht buiten door.

De Nederlandse toerist Brigitte durfde niet meer binnen te slapen in de Yiannis apartementen en bracht de nacht buiten door.

Het epicentrum bevond zich in zee op zo’n tien kilometer ten zuidoosten van Bodrum. Kos en Bodrum zijn populaire vakantiebestemmingen.