Nieuws/Binnenland
268536274
Binnenland

Leden GL stemmen over een fractie met PvdA in senaat

Partijvoorzitter Katinka Eikelenboom van GroenLinks

Partijvoorzitter Katinka Eikelenboom van GroenLinks

DEN HAAG - De leden van GL mogen zich uitspreken over de vraag of de partij na de Provinciale-Statenverkiezingen van volgend jaar in de Eerste Kamer een gezamenlijke fractie moet gaan vormen met de PvdA. Dat heeft partijvoorzitter Katinka Eikelenboom laten weten.

Partijvoorzitter Katinka Eikelenboom van GroenLinks

Partijvoorzitter Katinka Eikelenboom van GroenLinks

„GL werkt op veel plekken samen met links-progressieve partijen. Die samenwerking en het bundelen van progressieve krachten is belangrijk, omdat de maatschappelijke uitdagingen rond klimaatverandering en sociale ongelijkheid groot zijn en we te maken hebben met politieke versnippering. Rechts-conservatieve partijen overstemmen nog te vaak het groene en linkse geluid”, schrijft de partijvoorzitter op de website van GL.

Het referendum onder de leden wordt begin juni gehouden. De beide linkse oppositiepartijen werken al enige tijd samen. Op partijcongressen van GL zijn al vaker moties aangenomen waarin wordt aangedrongen op verdere linkse samenwerking.

Het enthousiasme lijkt bij GL groter dan bij de PvdA. Daar is ook verzet te horen tegen verregaande samenwerking of een fusie met GL. De PvdA zal zich in juni op een congres uitspreken over verdere samenwerking met GL. Daar wordt ook gesproken over de mogelijkheid van een gezamenlijke senaatsfractie.

Vorig jaar december presenteerden beide fracties in de Tweede Kamer een akkoord waarin zij zich aan elkaar verbonden voor de komende regeerperiode. Tijdens de langdurige onderhandelingen vorig jaar over een nieuw kabinet weigerden beide partijen zich uit elkaar te laten spelen. Ze wilden alleen samen in een kabinet gaan zitten. Dat wezen VVD en CDA af.