Nieuws/Buitenland
2686079
Buitenland

Zaak-Khashoggi: Turkije doorzoekt woning Saoedische consul

Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi

ISTANBUL - De Turkse politie doorzoekt dinsdag de woning van de Saoedische consul in Istanbul. Dit is een dag nadat de politie negen uur lang het Saoedische consulaat heeft doorzocht. Volgens meldingen van Turkse media keren rechercheurs dinsdag ook terug in het consulaat voor nader onderzoek. De consul-generaal zelf, Cemal Kasikci, is nog niet verhoord.

Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi

De politie onderzoekt wat er met de Saoedische journalist Jamal Khashoggi is gebeurd. Hij ging 2 oktober het consulaat binnen en is nooit meer teruggezien. De Turkse autoriteiten stellen dat hij in het pand is gemarteld en vermoord. Saoedi-Arabië heeft dat weersproken, maar zou inmiddels discreet erkennen dat er iets mis is gegaan met een verhoor van Khashoggi in het pand.

Khashoggi is ingezetene van de VS waar hij ook voor The Washington Post werkte. Hij uitte veel kritiek op de Saoedische machthebber, kroonprins Mohammed bin Salman. Bij diens vader, koning Salman bin Abdulaziz al-Saud, is dinsdag de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op bezoek om over de affaire Khashoggi te praten.