Nieuws/Binnenland
268987695
Binnenland

Nederland bewaakt nu luchtruim van Belgen

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

DEN HAAG - Nederland neemt per direct de bewaking van het luchtruim van de Belgen over, meldt het ministerie van Defensie. Dat land heeft minder F-16’s beschikbaar door technische problemen met het gevechtstoestel.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

De Nederlandse en Belgische luchtmacht zijn sinds 2017 bij toerbeurt verantwoordelijk voor de bewaking van het luchtruim van de Benelux-landen. België is op dit moment aan de beurt.

Maar dinsdag kwam naar buiten dat België een deel van zijn F-16’s aan de grond houdt. Verscheidene toestellen hebben problemen met de uitlaat bij het opstijgen. Bij de Nederlandse luchtmacht doet het mankement zich niet voor, heeft onderzoek uitgewezen.

De luchtmacht komt in actie als een vliegtuig het luchtruim van de Benelux binnenkomt zonder een vluchtplan van tevoren te hebben ingediend of als het toestel zich niet identificeert. Zoiets gebeurt wel eens met Russische bommenwerpers.

De gevechtsvliegtuigen van de Quick Reaction Alert zijn in dergelijke gevallen binnen een paar minuten in de lucht. Ze kunnen in het uiterste geval de opdracht krijgen een vliegtuig neer te halen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo