Nieuws/Binnenland
26931
Binnenland

Man overleden na arrestatie in Maastricht

MAASTRICHT - In Maastricht is een man overleden nadat hij onwel raakte bij zijn arrestatie. Een lid van de Koninklijke Marechaussee raakte bij de arrestatie gewond. Het incident vond plaats bij winkelcentrum Brusselse Poort. Dat meldt de politie. De overleden arrestant is een 35-jarige uitgeprocedeerde Macedonische asielzoeker.

De politie kreeg ’s middags een melding dat een man zich verdacht gedroeg in het winkelcentrum. Daar ging een patrouille, bestaande uit een politieagent en een lid van de marechaussee, op af. De man werd agressief toen hij werd aangesproken, daarbij sloeg hij het marechaussee-lid.

Blauw in gelaat

De Macedoniër verzette zich hevig tegen zijn aanhouding, waardoor een worsteling ontstond. Politie en drie omstanders werkten de man op de grond. Een van de drie omstanders was een agent in burger. Politie en Openbaar Ministerie konden dinsdagavond niet zeggen of deze agent in burger daar toevallig was om te winkelen, of in dienst was. Een getuige zag bij de worsteling dat de man blauw werd in zijn gelaat. Korpschef Gery Veldhuis van de politie Limburg sprak dinsdagavond in een toelichting van een nekklem of mogelijke verwurging, maar ontkent dat de politie dat gedaan zou hebben. Getuigen zeggen dat ze de toepassing van een nekklem hebben gezien bij de arrestatie. De hulpdiensten hebben daarna vergeefs geprobeerd de man te reanimeren.

Verdachte ’gesignaleerd’

De man zou gezocht worden, meldt 1Limburg. Hij stond bekend als ’gesignaleerd’ bij justitie. Waarom hij zo geboekt stond, is niet duidelijk. De vreemdeling had maandag te horen gekregen van de Vreemdelingenpolitie dat hij binnen 28 dagen de Europese Unie moest verlaten en terug naar Macedonië moest. De 35-jarige man woonde pas sinds kort in Nederland.

’Moord’

Volgens getuigen zou het er tijdens het incident heftig aan toe zijn gegaan. Zo zeggen getuigen dat er stevig met de knuppel is geslagen door de opsporingsbeambten. Sommigen vonden dat de man wel erg hard werd aangepakt en spreken letterlijk van „moord”. De politie heeft een deel van het betreffende gebied in het winkelcentrum met lint afgezet voor het onderzoek.