Nieuws/Binnenland
26935
Binnenland

Intensieve begeleiding bij jeugd-obesitas werkt

Afvallen voor het te laat is

— Wie als kind al mollig, stevig of papperig is, heeft grote kans dat zijn of haar leven lang te blijven. Met alle kwalijke gevolgen van dien. Ze blijken doorgaans ongezonder en ongelukkiger en doen een groot beroep op de gezondheidszorg. Redenen te over dus om overgewicht bij kinderen gericht aan te pakken.

De slank geworden Lawrence Jacobs met kinderarts Anita Vreugdenhil (m.) en onderzoekster Jesse Rijks.

De slank geworden Lawrence Jacobs met kinderarts Anita Vreugdenhil (m.) en onderzoekster Jesse Rijks.

De slank geworden Lawrence Jacobs met kinderarts Anita Vreugdenhil (m.) en onderzoekster Jesse Rijks.

De slank geworden Lawrence Jacobs met kinderarts Anita Vreugdenhil (m.) en onderzoekster Jesse Rijks.

’Ik zag bij mij kinderen binnenkomen met de eerste aanzetten tot allerlei aandoeningen aan de lever, de maag, slechte bloedwaarden. Allerlei ziektes die gerelateerd zijn aan overgewicht.”

„Zo’n kind werd dan drie maanden behandeld en begeleid en dat was het dan”, zegt kinderarts Anita Vreugdenhil van het Maastricht UMC. „Dat werkt niet en daarom ben ik met dit project begonnen.”

Zij is de initiatiefnemer van het project COACH, de afkorting voor Centre for Overweight Adolescent and Children’s Healthcare. Kinderen én hun omgeving worden jarenlang intensief begeleid om tot een gezond gewicht en betere levensstijl te komen. Met succes, want uit cijfers van onderzoekster Jesse Rijks van de Universiteit Maastricht blijkt dat zeventig procent van de kinderen die de afgelopen vijf jaar aan het project hebben deelgenomen, flink zijn afgevallen en gezonder leven. „Ook de deelnemers met morbide obesitas zijn net zo succesvol. En de kinderen die het niet is gelukt om af te vallen, leven gezonder en zijn zich meer bewust van voeding en beweging”, zegt de onderzoekster.

Te dikke kinderen lopen groot risico om ook op latere leeftijd hun overgewicht niet meer kwijt te raken. „Die mensen krijgen allerlei aandoeningen. Ze zijn ongezonder en ongelukkiger en doen een groot beroep op de gezondheidszorg. Een op zeven kinderen in ons land heeft in meerdere of mindere mate overgewicht. Dat aantal is de laatste decennia enorm gegroeid, hoewel het cijfer zich nu lijkt te stabiliseren.

Problemen

Het succes van COACH is te danken aan de langdurige begeleiding van kind en zijn omgeving. „Je kunt een dik kind niet de schuld geven. Ook de ouders meestal niet. Vaak komen dikke kinderen uit gezinnen waar ook andere problemen spelen. Ouders hebben het druk, het zijn eenouder-gezinnen of ze hebben financiële en pedagogische problemen. Daar lijden kinderen onder. Er wordt om allerlei redenen slecht en gemakkelijk gegeten. ’Nee’ is vaak geen optie, ze krijgen wat ze willen. En vaak weten ouders niet eens wat ze hun kind te eten geven. Wat je moet doen en laten om gezond te zijn en te blijven.”

De begeleiders van COACH praten veel met kinderen en hun omgeving. „We proberen een beeld te krijgen van hun leven. Wat doe en wat doe je niet. Wanneer eet je, ontbijt je wel, eet je voor de tv? We gaan letterlijk met de ouder mee naar de supermarkt om ze uit te leggen wat je beter kunt laten liggen. Heb je weinig tijd? Pak dan geen pizza, maar een maaltijdsalade. Kost ook weinig tijd. We coachen het gezin naar passende oplossingen, maatwerk. Zo zijn we gestart met toneel, om kinderen zelfvertrouwen te geven.”

„Stap voor stap worden bepaalde patronen erin gesleten”, zegt kinderarts Vreugdenhil. „Het is voor ons en voor hun een leerproces. Gelijkertijd werken we aan hun eigenwaarde. Ze worden vaak gepest, kunnen niet meekomen en dat is allemaal niet motiverend. Dat patroon doorbreken we met maatwerk en dat werkt.”