Nieuws/Binnenland
2696822
Binnenland

Ideale kijkmoment: maandag tussen 5.00 en 6.30 uur

Vroeg uit veren voor vallende sterren

Amsterdam - Wie nog wat te wensen heeft, doet er goed aan in de nacht van zondag op maandag even naar de hemel te turen. Dan zijn weersomstandigheden voor de passerende meteorenzwerm Orioniden het gunstigst en is er grote kans op het zien van de nodig vallende sterren. Je moet er wel vroeg voor uit veren maar dan is het wensen geblazen.

Komende nachten kunnen ook al meteoren van de meteorenzwerm Orioniden zichtbaar zijn. Maar het beste kijkmoment is aan het einde van de nacht naar maandag. Dan zijn circa 39 vallende sterren per uur te zien, als bewolking tenminste geen roet in het eten gooit, meldt Weeronline.

Vooral Brabanders en Limburgers kunnen hun wensenlijstjes tevoorschijn halen. In het noorden en westen van het land is de kans op vallende sterren minder groot.

Na ondergaan maan

Het maanlicht van de bijna volle maan is een flinke stoorzender. Rond 5.10 uur gaat de maan onder en is daarmee is het ideale kijkmoment aangebroken. Eerder kijken heeft dus niet veel zin.

Meteorensporen

De Orioniden zijn stukjes afval van de komeet Halley. Het zijn snelle meteoren (200.000 km/uur!) die regelmatig een nalichtend spoor laten zien.

Kijktips

  • Het beste kijkmoment is maandag tussen 5.00 en 6.30 uur
  • Kijk naar het zuiden, naar een punt tussen de horizon en het hoogste punt aan de hemel.
  • Check de weersverwachting op hoe groot de kans is op een heldere hemel.
  • Zoek een goede plek. Een open veld is bijvoorbeeld beter dan een verlichte tuin in de stad.
  • Laat je ogen een kwartier wennen aan het donker, dan nemen je ogen meer waar. Laat je smartphone dus tijdens het wachten even links liggen.

Succes!