Nieuws/Binnenland
26988
Binnenland

Vermaarde cabaretier kent eigen naam niet meer:

Alzheimer schakelt uit

Jarenlang stond Henk Elsink in de schijnwerpers. Tegenwoordig kan hij zich als gevolg van de ziekte van Alzheimer niets meer herinneren.

Jarenlang stond Henk Elsink in de schijnwerpers. Tegenwoordig kan hij zich als gevolg van de ziekte van Alzheimer niets meer herinneren.

De vermaarde cabaretier, met eigen programma’s op radio, tv en in het theater kent zijn eigen naam niet meer. De ziekte van Alzheimer heeft hem volgens zijn vrouw INEKE, die de aftakeling van haar man nabij meemaakte, volledig gesloopt…

Jarenlang stond Henk Elsink in de schijnwerpers. Tegenwoordig kan hij zich als gevolg van de ziekte van Alzheimer niets meer herinneren.

Jarenlang stond Henk Elsink in de schijnwerpers. Tegenwoordig kan hij zich als gevolg van de ziekte van Alzheimer niets meer herinneren.

’Harm met het harpje’, ‘De supporter’, en de lotgevallen van de ‘Kleine Johanna’ in haar huisje op de heide… miljoenen mensen kennen ze nog uit het repertoire van . Maar de illustere cabaretier zélf…. kent ze inmiddels niet meer!

Elsink (81) was vanaf de jaren ’60 één van de gevestigde namen in de vaderlandse cabaretwereld. Hij had zijn eigen theater ‘De Koopermolen’ in Amsterdam, was daarnaast door het hele land goed voor zo’n 200 altijd uitverkochte zalen per jaar. Hij had een trouw miljoenenpubliek, dat een avond lekker wilde lachen en het toen opkomende cabaretgeweld van en graag aan zich voorbij liet gaan.

Het waren geen engagement waar deze geboren Enschedeër het land mee doorging, maar typetjes en mooie liedjes waarmee hij tientallen jaren veel succes had en miljoenen verdiende.

Maar voor Elsink was er ook een tijd van komen en van gaan. Hij was de vijftig een tijdje gepasseerd toen hij het allemaal welletjes vond en als eerste en enige van zijn generatie - , en - besloot het theater de rug toe te keren.

Met zijn vrouw , koosnaampje , hield hij Nederland en zijn bekendheid hier voor gezien. Hij vestigde zich permanent op het eiland waar hij dertig jaar eerder zijn hart aan al verpand had: Mallorca.

Het was voor een gevierd artiest een even verrassende als gewaagde keuze. Maar Henk miste het applaus en de geur van schmink bepaald niet. Zijn geruisloze afscheid beviel hem uitstekend, al liet hij nog wel op een verrassende ándere manier van zich horen.

Thrillers

Begin jaren ’90 debuteerde de onbekende thrillerschrijver Elsinck en zijn boek werd door critici bovengemiddeld goed ontvangen. Het duurde zelfs even voordat duidelijk werd dat achter de Elsinck met ‘ck’ eigenlijk de bekende Henk Elsink schuilging. Publiciteit bleef hij echter uit de weg gaan.

Ook de afgelopen weken ontbrak zijn naam steeds in de bijna oneindige stroom hommages aan die deze maand honderd zou zijn geworden. Programmamakers hadden in de loop der jaren al zo vaak bot gevangen bij Henk Elsink dat zij hem nu kennelijk niet eens meer benaderden om te horen hoe schatplichtig hij eigenlijk aan de grote Toon was geweest.

Hadden ze dat wel gedaan, dan hadden ze een treurig verhaal gehoord.

‘Phiel’ Elsink vertelt Weekblad PRIVÉ deze week openhartig hoe zij ACHT JAAR GELEDEN voor het eerst merkte dat haar Henk, autorijdend in hun Jaguar, ineens létterlijk de weg kwijtraakte. Al jaren wordt hij nu verpleegd in een verzorgingstehuis waar zij hem dagelijks bezoekt.

,,We hebben het nog een tijd redelijk goed gehad,” vertelt Phiel Elsink (77), toen we nog uitstapjes konden doen en uit eten gingen. Maar de ziekte sloeg steeds meer gaten in zijn geheugen en op een gegeven moment kon ik Henk ook niet meer alleen thuis laten. De volgende fase werd het verzorgingstehuis, daar woont hij nu in een fantastische omgeving waar hij veel liefde krijgt van het personeel.”

Hoe dramatisch het is gesteld met haar man, blijkt als zijn echtgenote vertelt: ,,Soms leg ik zijn vingers op de toetsen van de piano die in het verzorgingstehuis staat. Ik zie dat hij wel reageert, maar tegelijk niet beseft dat het een piano is. Hij snapt er niets van.”

Platenmaatschappij

Op de vraag waarom Phiel haar verhaal nooit eerder vertelde, antwoord ze: ,,We waren zo resoluut uit Nederland vertrokken dat we eigenlijk met niemand meer contact hadden. Er is in de loop der jaren nog een keer een platenmaatschappij geweest die iets wilde, verder hoorden we van niemand nooit meer iets…”