Nieuws/Buitenland
26993
Buitenland

Verdachte Berlijn vrijgelaten

BERLIJN - De verdachte van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn is dinsdag vrijgelaten. Tot nu toe heeft het onderzoek geen dringende verdenkingen tegen de man opgeleverd, liet de Duitse justitie weten. Er is geen reden hem langer vast te houden. Daarmee is volstrekt onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de terreurdaad.

De verdachte had tijdens zijn verhoor uitgebreide verklaringen afgelegd, maar alle beschuldigingen ontkend, aldus het federaal parket in Karlsruhe, dat terreurzaken in Duitsland behandelt. Technisch onderzoek heeft niet aangetoond dat de verdachte, een 23-jarige Pakistaan, in de vrachtwagen zat toen die de dodelijke rit over een deel van de kerstmarkt maakte.

De dader of daders zijn dus nog steeds op vrije voeten. En wat de achtergrond van de aanslag is, blijft vooralsnog ook onduidelijk.

Onderzoekers en politiek gaan wel uit van een terroristische achtergrond. Al in de loop van dinsdag was twijfel ontstaan of de aangehouden man wel de truck had bestuurd toen deze de drukbezochte markt opreed.

De verdachte werd kort na de aanslag, waardoor twaalf mensen de dood vonden, in de omgeving van de kerstmarkt aangehouden. Ooggetuigen hadden geprobeerd de aanslagpleger te achtervolgen, maar hadden hem niet onafgebroken in de gaten kunnen houden, aldus justitie.