Nieuws/Binnenland
26998
Binnenland

Merkel de gebeten hond

BERLIJN - Als Angela Merkel de trappen van de Gedächtniskirche, betreedt draagt ze een witte roos. Later bidt de domineesdochter, haar handen in een karakteristieke ruit gevouwen, voor de slachtoffers, te midden van rode kaarsen en briefjes. „Aan uw handen kleeft bloed, Frau Merkel. Treedt onmiddellijk af!” stond op een blad, naast een roze teddybeer.

Mogelijk zag ze deze woorden, die Geert Wilders in Nederland ook in de mond nam, over het hoofd. Als een vrouw bij rij voor de kerk vanwege de komst van de kanselier na 45 minuten wachten in de vrieskou door dienders weggestuurd wordt, briest deze dame: „Wat denkt die wel?! Ze is geen haar beter dan wij.„

De woede van deze Berlijnse verzekeringsvrouw (56) staat symbool voor de woede van half Duitsland: „Die vluchtelingen moeten zich gedragen. Bij een strafzaak moeten we ze direct eruit zetten.„

Een ondernemer geeft bij de Currywurst-stand zijn woede alle ruimte: „Die Merkel heeft ze allemaal hier binnengelaten! En dat moet Vader Staat betalen. Wij dus! U en ik! We hebben meer ambtenaren nodig om de veiligheid te garanderen.”

’Overal incasseren’

In een oubollig restaurant in de buurt zit een ruziënd echtpaar. „Die Merkel met haar naïeve „Wir schaffen das!„ Hier wonen vijfhonderdduizend uitgeprocedeerde asielzoekers. Elke professor wiskunde begrijpt dat die de verzorgingsstaat plunderen. Zo’n Pakistaan komt eerst naar Beieren, dan met andere naam naar Berlijn. En overal incasseert hij geld. En niemand zegt er iets van.”

Dat klopt niet helemaal. De rechtse oppositie van de ‚Alternative für Deutschland’ ruikt haar kans. „Duitsland is niet meer veilig. De radicale terreur heeft midden in Duitsland toegeslagen. Dit soort lui is door nalatigheid systematisch geïmporteerd”, aldus partijleider Frauke Petry.

Haar eisen: Volledige controle van de grenzen, versterking van de politie, terroristen en gevaarlijke personen het land uit en jihad-moskeeën sluiten. Petry, een viervoudige moeder, verwacht van de viervoudige vader en partijgenoot Marcus Pretzell een kind.

’Huichelarij’

Deze AfD-prominent twitterde eergisteren: „Wanneer hoort deze vervloekte huichelarij op? Het zijn Merkels doden! #Nice #Berlin.„ Maar gisteravond was opeens niet meer zeker of de gearresteerde Pakistaan de dader was.

De kanselier droeg gisteren zwart. „Ik ben zoals miljoenen mensen in Duitsland ontzet, ontredderd, diep treurig. Ik weet dat het moeilijk te verdragen zou zijn als iemand deze daad heeft begaan die om asiel heeft verzocht.”

Het zou volgens de christen-democrate bijzonder walgelijk zijn - ‚tegenover de vele, vele Duitsers die dag in dag uit in de vluchtelingenhulp actief zijn, en ook tegenover vele mensen die daadwerkelijk bescherming nodig hebben en die willen integreren’.

In elk geval zal de ‚Alternative für Deutschland’ verder in de peilingen stijgen. Bij deelstaatverkiezingen kon de partij al meer dan twintig procent krijgen. De Bondsrepubliek is intussen flink verdeelt. In een kamp van de islamcritici bij Pegida en AfD, die asielzoekers haten. En in een kamp van vluchtelingenhelpers.

De zusterpartij van Merkels CDU liet onlangs weten dat een bovengrens voor vluchtelingen bij de komende verkiezingen een breekpunt wordt. Premier Horst Seehofer van de Beierse CSU dreigde zo met een scheuring binnen de conservatieven. De herverkiezing van Merkel volgend jaar kan in gevaar komen.