26999
Nieuws

AEX nadert 500 punten

De Amsterdamse beurs heeft het jaarrecord dinsdag opnieuw aangescherpt. Mede dankzij de hogere olieprijs, zwakkere euro en een positieve opening op Wall Street gingen ook in Amsterdam de koersen over een breed front omhoog.

De AEX-index sloot 0,8% hoger op 484,04 punten. Dat was dichtbij de nieuwe jaartop, die ’s middags werd bereikt bij een stand van 484,16.

„Het sentiment op de beurs blijft goed”, constateerde marktanalist Ron van der Does (IG). Hij ziet de AEX dit jaar echter niet meer boven de magische grens van 500 punten stijgen. „De beurs zou dan in de laatste zeven handelsdagen met bijna 4% moeten oplopen. Dat is waarschijnlijk te veel van het goede.”

In de AEX ging ArcelorMittal aan kop met een winst van 2,1% op €7,26. De staalfabrikant was maandag nog de grote verliezer na een verkoopadvies door zakenbank UBS. Over heel 2016 gezien is ArcelorMittal het sterkst presterende aandeel uit de AEX.

Onder de hoofdfondsen waren er gisteren slechts twee verliezers. Dat waren verffabrikant AkzoNobel (-0,8% op €59,27) en digitaal beveiliger Gemalto (-0,4% op €54,99).

De Midkap werd aangevoerd door OCI (+5% op €15,68). De kunstmestproducent zit in de lift sinds de onderneming vorige week een koopadvies kreeg van effectenhuis Kepler Cheuvreux.

Euronext steeg op de lokale markt 2,5% naar €39,90. De beursuitbater voert exclusieve gesprekken met de London Stock Exchange over de overname van afhandelingsbedrijf LCH.Clearnet.

Bernard Vogelsang