Nieuws/Binnenland
2700843
Binnenland

’De hele auto lag vol met geld’

’Dode crash Hoogeveen is eigenaar Chinees-Indisch restaurant’

Hoogeveen - De man die gisteravond om het leven kwam bij een auto-ongeluk na een mogelijke overval zou de eigenaar van het Chinees-Indische restaurant Lotus aan de Hoofdstraat zijn, melden verschillende media. Bij de crash raakte een tweede persoon zwaargewond. De politie meldt dat de gewonde man een Hagenaar is. In de omgeving is nog een tweede man uit Den Haag opgepakt.

De politie wil nog niet bevestigen dat de overleden persoon de restauranteigenaar is. De politie onderzoekt nog of de overval bij het Chinees-Indische restaurant en het ongeluk aan het Kaaplaantje mogelijk met elkaar te maken hebben. Tijdens de hulpverlening trof de politie een grote hoeveelheid contant geld aan in de auto. Dat geld zou volgens de politie afkomstig kunnen zijn van de overval op het restaurant eerder op donderdagavond.

De auto botste rond 22.00 uur tegen een helling bij een parkeergarage op het Kaaplaantje in het centrum van Hoogeveen. De parkeergarage aan het Kaaplaantje ligt vlak achter het restaurant.

’Alsof er een bom afging’

Buurtbewoonster Marina die recht tegenover de plaats van het ongeluk woont, vertelt dat het klonk alsof er een bom afging. „Het raam trilde in de sponning.” Marina twijfelde geen moment en liep direct naar buiten en belde 112. Eenmaal buiten trof ze de slachtoffers aan. Een persoon lag een paar meter bij de auto vandaan en een ander zat er nog half in. De twee mannen hadden volgens haar een Aziatisch uiterlijk. „De hele auto lag vol met geld. De politie heeft wel anderhalve zak meegenomen. Briefjes van honderd, vijfhonderd; echt een hele hoop.” De vrouw van de restauranteigenaar probeerde volgens Marina het geld nog uit de auto te halen.

Tiener probeerde man nog te redden

Na de „enorme klap”, kwam ook een groepje jongens aangesneld. De vier tieners zaten „te chillen op een bankje bij ’t Kaaphaagje”, vlak naast de plek van de crash. Een van de jongens heeft nog geprobeerd het bloeden te stelpen van de gewonde man die op straat lag. De man was toen al niet meer aanspreekbaar. „Hij gorgelde”, vertelt Dylan die de hulp verleende.

’Enorm geluk gehad’

„Achteraf gezien heb ik echt enorm geluk gehad”, zegt Marina die een paar minuten voor de crash het vuil buiten zette op de plek van het ongeluk. Een derde man die bij het ongeluk betrokken zou zijn geweest sloeg op de vlucht. „Een jongen is er nog achteraan gerend en de politie ook.” De man wist te aanvankelijk te ontkomen, maar is inmiddels opgepakt door de politie.