Nieuws/Binnenland
27012
Binnenland

Wegversperringen rond festiviteiten tegen ram-aanslagen

’Makkelijke manier om ellende te veroorzaken’

DEN HAAG - Van een onzer verslaggevers Gemeenten en organisatoren van evenementen met veel publiek moeten ook hier rekening houden met ram-aanslagen. Met relatief eenvoudige maatregelen kan de kans op veel slachtoffers wel fors worden verkleind, zo benadrukken veiligheidsdeskundigen.

,,Het is een makkelijke manier om veel ellende te veroorzaken,” zegt veiligheidsexpert Michiel de Weger. In Nice joeg een moslimterrorist, afgelopen zomer tientallen mensen de dood in door met een vrachtwagen de drukke boulevard op te scheuren.

Dit soort aanslagen zijn simpel tegen te houden, stelt De Weger. Grote betonblokken op de weg, rond een evenementengebied, voorkomen dat een terrorist het gebied in kan rijden. In ieder geval zorgen de roadblocks ervoor dat de truck zwaar beschadigd raakt en vaart mindert. Nadeel van dit soort maatregelen is wel dat hele straten moeten worden afgesloten.

Wat ‘publieksvriendelijker barrières’ zijn anti-terreurplantenbakken. Die zijn minstens zo zwaar als betonnen blokken, staan niet in de weg, maar kunnen wel cruciale gebieden ontoegankelijk maken voor voertuigen, vertelt veiligheidsdeskundige Rico Briedjal.

In Amsterdam, op Schiphol en voor belangrijke gebouwen, zoals ambassades staan er al sinds de aanslag op Koninginnedag in 2009, toen in Apeldoorn een auto op de menigte inreed.

Minstens zo effectief is het plaatsen van permanente palen in de grond. Diverse steden hebben dit soort paaltjes om voetgangersgebieden af te sluiten. Eerder dit jaar werden ze onder andere voor het Anne Frank Huis in Amsterdam geplaatst.

Een andere maatregel is het verhogen van de stoep, naar ongeveer 30 centimeter hoog of meer, vertelt De Weger. Voor de ouderen is het misschien vervelend, maar dit kan een hoop ellende voorkomen. Een voertuig kan dan niet meer vanaf de weg een voetgangersgebied in rijden, maar klapt op de verhoogde stoeprand. ,,Het voertuig schiet misschien een paar meter door, maar kan niet meer tientallen meters door een mensenmassa heen rijden.”

Gemeenten doen er volgens De Weger sowieso wijs aan om na te denken over het creëren van veilige evenementenplekken die moeilijk toegankelijk zijn voor voertuigen . Zo moet de kans op een succesvolle ram-aanslagen worden verkleind. Maar de terreurdreiging zal daarmee niet definitief weg zijn, beseft hij. ,,Je kunt rammen wel voorkomen, maar als er explosieven in de auto liggen, helpen die paaltjes niet.”

Grote kerstevenementen en oudejaarsfeesten worden scherper beveiligd, benadrukt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof. Er zijn er meer agenten op de been en er worden barrières geplaatst om te voorkomen dat terroristen op mensenmassa’s kunnen inrijden.