Nieuws/Binnenland
2701922
Binnenland

Minister: titel voor mbo’er sympathiek idee

Ingrid van Engelshoven.

Ingrid van Engelshoven.

DEN HAAG - Een titel voor mbo’ers? Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) vindt het een zeer sympathiek idee van GroenLinks. Ze wil nu van mbo-leerlingen weten wat die er zelf van vinden.

Ingrid van Engelshoven.

Ingrid van Engelshoven.

„Als zij vinden dat het hen helpt, zou dat een belangrijk signaal voor mij zijn”, aldus de bewindsvrouw. Titels zijn er ook voor internationale erkenning, benadrukt Van Engelshoven. Ze wil uitzoeken hoe mbo-titels in internationaal verband passen.

De minister reageert op het voorstel van GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil. Hij vindt dat afgestudeerde mbo’ers een titel moeten krijgen, zodat in één oogopslag de vaardigheden en deskundigheid zijn te zien en de mbo’er erkenning krijgt.

„Onze vakstudenten zijn de beste van de wereld en zonder hen draait de samenleving niet. Toch is er geen symbool van erkenning voor hun vakmanschap. Een titel is symbolisch, maar symbolen zijn ook belangrijk”, aldus Özdil in de krant Trouw.

Exp.

Özdil denkt aan titels als ’Skilled’ (Sk.), ’Craftsman’ (Crf.) en ’Expert’ (Exp.), die de afgestudeerde mbo’er achter zijn of haar naam zou kunnen zetten. Dat ze in het Engels zijn, heeft te maken met de internationalisering in het mbo, zegt het Kamerlid.

Mbo-leerlingen mogen zich met ingang van het schooljaar 2020-2021 officieel student noemen.