Nieuws/Binnenland
2702655
Binnenland

Opnieuw arrestatie in moordzaak Mieremet

AMSTERDAM - De 38-jarige Özgur C. is door de rechter-commissaris in Amsterdam voor veertien dagen in bewaring gesteld. C. is dinsdag opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van crimineel John Mieremet. Hij geldt ook als verdachte in de zaak rond de moord op Hakki Yesilkagit, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM). Mieremet werd in november 2005 in Thailand geliquideerd, Yesilkagit in juni 2006 in Tilburg.

C., afkomstig uit Alkmaar, heeft eerder al terechtgestaan voor de moord op ’onderwereldbankier’ Willem Endstra. In die zaak sprak de rechtbank hem en zijn medeverdachten vrij. Het OM is tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan. Die procedure loopt nog.

Behalve van betrokkenheid bij de liquidaties wordt C. ook verdacht van het deelnemen aan een criminele organisatie.

Op 9 oktober arresteerde de politie de 38-jarige Jurmaine B. uit Amsterdam. Behalve van betrokkenheid bij de moord op Mieremet, verdenkt het OM hem ook in de zaken-Endstra en -Yesilkagit. Hij zit nog steeds vast.

De onderzoeken naar diverse criminele afrekeningen lijken in een stroomversnelling gekomen. Arrestaties volgen elkaar in hoog tempo op. Op 1 oktober hield de politie Dino Soerel in zijn cel aan, op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Endstra. In Spanje pakte de politie Donald G. (54) op, eveneens als verdachte in de zaak-Endstra. Hij is inmiddels uitgeleverd aan Nederland. Ook hij blijft in elk geval de komende twee weken vastzitten, bepaalde de rechter-commissaris vrijdag.