Nieuws/Buitenland
270315738
Buitenland

Agent probeert 9800 sloffen te smokkelen

Sigarettenschandaal Taiwan steeds groter

TAIPEI - De Taiwanese autoriteiten zijn in verlegenheid gebracht door een groot smokkelschandaal. Tientallen functionarissen die betrokken zijn bij de beveiliging van de president zouden hebben meegedaan aan het illegaal invoeren van sigaretten. Dat gebeurde soms op grote schaal.

De illegale praktijken kwamen vorige maand aan het licht. Toen maakten de autoriteiten bekend dat een agent door de mand is gevallen die 9800 sloffen sigaretten langs de douane wilde loodsen. De medewerker had president Tsai Ing-wen begeleid tijden een officiële reis naar het Caribisch gebied.

Later bleek dat dergelijke praktijken vermoedelijk al jaren plaatsvinden. De nationale luchtvaartmaatschappij China Airlines onthulde dat regelmatig grote hoeveelheden belastingvrije sigaretten worden besteld als de president naar het buitenland reist. Dat gebeurde ook al onder de voorganger van Tsai.

Inlichtingendienst

De inlichtingendienst van de eilandstaat maakte vrijdag bekend dat tot dusver 76 vermeende betrokkenen zijn geïdentificeerd. Het gaat onder meer om medewerkers van de militaire politie en lijfwachten van de president. Zij smokkelden in de meeste gevallen maar enkele tientallen sloffen.