Nieuws/Binnenland
270343
Binnenland

Opnieuw chaos in gevangenis Alphen

Het broeit in de gevangenis van Alphen.

Het broeit in de gevangenis van Alphen.

Alphen a/d Rijn - Het is flink onrustig in de Penitentiaire Inrichting Alphen aan den Rijn. Nadat eerder deze maand een psychologe ternauwernood een verwurging door een gedetineerden overleefde, brak er dinsdag een grote opstand uit.

Het broeit in de gevangenis van Alphen.

Het broeit in de gevangenis van Alphen.

Dat melden bronnen van De Telegraaf binnen de gevangenis. Ook blijkt het uit interne mails waarover deze krant beschikt. Het is de tweede keer dat er grote vechtpartijen uitbraken naar aanleiding van winkelproducten die niet op tijd of helemaal niet waren geleverd. Gedetineerden hebben de mogelijkheid om boodschappen te bestellen. Tijdens de vechtpartijen werden ook ramen ingegooid.

Een Intern Bijstands Team (ITB) moest er aan te pas komen om de boel weer op orde te krijgen. Ook personeel uit een belendend gevangeniscomplex moest worden ingezet. Als straf zijn enkele gedetineerden in een isoleercel geplaatst.

Personeel vreest

Het personeel klaagt over een tekort aan mankracht en vreest voor de eigen veiligheid. Hoe groot het gevaar is, blijkt wel uit het feit dat een gedetineerde woensdag doodleuk met een mes een boeienluik in zijn cel opende. Dat luik zit aan de voorkant van een cel en is bedoeld om een gedetineerde veilig te kunnen voorzien van boeien. Een camera legde het forceren van het luik vast. Ook dit incident is beschreven in een intern verslag.

De onrust in de PI Alphen staat niet op zichzelf. Er is een groot gebrek aan personeel in de gevangenissen en dat leidt tot veel spanningen. Vorige week werd bekend dat er in 2016 zeker 2000 geweldsincidenten waren tegen personeelsleden van gevangenissen.