Nieuws/Binnenland
27037
Binnenland

’Geen witte kerst voor haven Rotterdam’

Oppositie eist meer mankracht bij douane

Containers in de haven van Rotterdam

Containers in de haven van Rotterdam

DEN HAAG - De oppositie maakt zich kwaad over de problemen in de Rotterdamse haven. Er moet zo snel mogelijk personeel bij om de invoer van drugs een halt toe te roepen.

Containers in de haven van Rotterdam

Containers in de haven van Rotterdam

In elk geval SP, CDA en PVV eisen morgen in een debat meer mankracht voor de douane. De Telegraaf deed meerdere onthullingen over de slechte staat van het toezicht in de haven en bij de oppositiepartijen leiden die tot een duidelijke conclusie: die gigantische problemen zijn niet alleen op te lossen met ‘slimmer werken’, zoals het kabinet wil. Om de invoer van recordhoeveelheden cocaïne te stoppen, is capaciteit nodig. „We willen namelijk allemaal wel een witte kerst maar dan niet voor de Rotterdamse Haven”, zegt SP-Kamerlid Kooiman.

Of er meer capaciteit komt voor de Rotterdamse haven, is nog zeer de vraag. VVD-Kamerlid Van Oosten is bijvoorbeeld nog niet overtuigd van de noodzaak. „Ik hoor dat nog niet terug vanuit het kabinet. Maar mochten er echt meer mensen nodig zijn, dan moeten die er bij komen.” De liberaal waarschuwt echter wel voor het waterbedeffect. „De focus op de Rotterdamse haven is terecht. Maar we moeten ook maatregelen nemen bij de andere havens. De achterdeur mag niet open blijven staan.”

Minder bureaucratie

SP’er Kooiman wil behalve extra capaciteit meer bevoegdheden voor de huidige douaniers. Ook wil ze minder bureaucratie. Ze ziet bijvoorbeeld dat de ambtenaren ‘lege’ containers niet mogen checken. Daar maken drugshandelaren handig gebruik van door er precies zo veel kilo in te stoppen dat de containers op een weegschaal leeg lijken. Zo lang ze binnen een bepaalde marge zitten, zitten ze veilig. Kooiman krijgt steun van een Kamermeerderheid in haar pleidooi om die praktijken te stoppen.

CDA-Kamerlid Van Toorenburg pleit vandaag ook voor extra aandacht voor containers die doorgaan naar de binnenvaart. Die ontspringen nu nog vaak de dans. PVV-Kamerlid Helder steunt de pleidooien voor extra bevoegdheden voor douaniers, zo onderzoekt het kabinet nu of ze met sirene mogen gaan rijden. „Maar het belangrijkste blijft: meer mensen. Dat blijkt ook uit de onthullingen van De Telegraaf, er is gewoon meer capaciteit nodig.”

Drones

PvdA-Kamerlid Marcouch heeft een onconventioneel plan om de douane te versterken. Hij wil dat er drones ingezet worden. Die kunnen volgens hem het hele haventerrein surveilleren.