Nieuws/Buitenland
270547
Buitenland

Overeenkomst Russen met rebellen Syrië

Een syrische rebel in Damascus.

Een syrische rebel in Damascus.

MOSKOU - Rusland heeft met rebellen die aan de oostrand van de Syrische hoofdstad Damascus actief zijn, een akkoord voor de-escalatie van het conflict gesloten. Het Russische ministerie van Defensie heeft zaterdag bekendgemaakt dat het akkoord in Caïro is bereikt met Egypte als bemiddelaar. Het bestand is volgens de Syrische strijdkrachten zaterdag al ingegaan.

Een syrische rebel in Damascus.

Een syrische rebel in Damascus.

In het akkoord staan de gebieden afgebakend waar de regering of de rebellen hun invloed laten gelden. Er staan ook afspraken over een wapenstilstand in en waar de routes voor hulpacties liggen. Langs die routes moeten in de komende dagen al gewonden worden afgevoerd naar ziekenhuizen. Moskou heeft niet precies vermeld met welke groep rebellen is onderhandeld in Caïro.

Het bestand is in oostelijke delen van wat in de Syrië de Ghouta van Damascus heet. Dat is oorspronkelijk een gebied met landbouwgronden rond de hoofdstad, dat sinds de jaren tachtig voor grote delen is gebruikt voor stedelijke bebouwing.

In de Syrische burgeroorlog vechten veel plaatselijk opererende rebellengroepen tegen de regering van president Bashar al-Assad. Assad wordt door het Kremlin geruggensteund. De belangrijkste rebellengroepen zijn soennitische extremisten. De Amerikaanse regering is afgelopen week gestopt met de steun aan een aantal rebellen. Een Amerikaanse topmilitair, generaal Raymond Thomas heeft dit weekend beklemtoond dat het stoppen van die steun niets met het beleid van president Trump tegenover Rusland te maken heeft.